Maja Larsson

Maja Larsson började rita innan hon kunde gå. Hon utbildade sig till bildlärare och har även studerat kommunikation och projektledning. Efter att ha jobbat som gymnasielärare och på reklambyråer startade hon eget som illustratör och graphic recorder – mötesritare. Som sådan följer hon med på möten och konferenser och ritar mötesanteckningarna, oavsett om det är tio eller tusen personer som träffas.

Maja är också föreläsare och håller kurser och workshops där hon lär människor att rita, allt från chefer och ledningsgrupper till nysvenskar. Hon har skrivit boken Alla kan rita – symboler.

Föreläser: i hela landet
Hemort: Uppsala

Föreläser om

Alla kan rita
Knäck koden, ett par timmar senare kan du rita vad som helst i hela världen. Allt du ritar behöver inte bli tavlor. Rita kan du göra för att tänka, forska, förstå, se samband, sälja, förklara, utveckla, förvåna, upptäcka, problemlösa, marknadsföra, kommunicera, leda…

Om jag kliver in på en arbetsplats idag och frågar hur många som kan rita så räcker bara ett fåtal upp handen. Om jag kliver in på dagis och ställer samma fråga, ja då vet du svaret. Alla kan rita.

Vad händer på vägen? Vi börjar betrakta något som fint och något annat som fult. Bildskapande är plötsligt ett område som tillhör bara ett ytterst fåtal utvalda. Allt annat här i världen kan man ägna sig åt på olika nivåer och med olika syften. Vi kan spela tennis för skojs skull, för att det är en skön vardagsmotion men utan att för den skull vara proffs. Men bildskapande är bara till för att skapa ”fina” bilder som vi kan rama in och sätta på väggen. När det egentligen är ett språk.

Du gestikulerar för att förstärka det du säger – du ritar alltså redan. Jag hoppas av hela mitt hjärta att mina workshops ska ge dig mod att återta bildspråket och rita i din vardag.

Andra teman

  • Rita för att kommunicera
  • Rita digitalt
  • Anteckna i bilder, mindmapping

Sagt om föreläsaren

”Maja, du är en upplevelse! Du har en unik förmåga och är suverän i att uppfatta tankar, diskussioner och framtidsplaner för att sedan formulera det visuellt. Stort TACK för att du bidrog till att vår rektorskonferens blev en fantastisk dag.”
– Iréne Blom, t.f. utbildningsdirektör Pysslingens grundskolor

Bland kunderna finns

Volvo, HSB, Systembolaget, SEB, Röda korset, Microsoft, SMHI, Krav, HiQ och Sveriges Kommuner och Landsting.