Om du får bestämma fullt ut hur du önskar att ditt liv ska bli och vara, hur skulle du då beskriva det? Det handlar inte om att måla upp en bild av ett perfekt liv, utan en bild av hur du vill ha ditt liv – det liv du själv vill leva. Livet som gör att du kommer att kunna se tillbaka på det och känna dig nöjd och stolt.

För att förändringen ska ske i den riktning du önskar måste du börja med att bryta ner den stora helheten i mindre delar. Du kan fördjupa dig vidare i varje del var för sig, men det är viktigt att du inte missar någon eftersom de är beroende av varandra och hänger ihop. Ditt önskade liv ska förverkligas genom din handlingskraft i praktiken.

Bilden av ditt önskade liv kallar vi din vision. Resten av boken handlar om att hjälpa dig uppnå det du önskar, så att du kan se tillbaka på livet och vara nöjd.

  • En vision ska vara attraktiv och någonting du vill kämpa för att på sikt uppnå.
  • Visionen ska vara kittlande, spännande och engagera dig på ett sätt som inget annat gör.
  • En vision kan ligga en bra bit ifrån där du befinner dig idag. Det kan innebära att det kommer att krävas en hel del av dig längs vägen.

Exempel på visioner

”Jag vill kunna jobba med uppgifter som gör att jag får nyttja mina styrkor och bidra med värde till andra och därmed göra världen lite bättre. Det är lika viktigt att jag har förutsättningar att vara med familj och vänner, som att jag kan njuta av min vardag oavsett om den bringar motgång eller framgång. Jag vill ha tillräckligt med resurser för att få möjlighet att göra det jag önskar och prioriterar.”

”Jag ser att jag har byggt upp mina verksamheter så pass mycket att de genererar tillräckligt för att jag ska kunna arbeta ungefär halvtid. Jag trivs med det jag gör och det vill jag fortsätta med. Jag vill också frigöra tid till annat, sådant som känns rätt i stunden och förgyller mitt liv.”

Övning

Fundera på hur din vision ser ut och hur du önskar att ditt liv ska bli: vad du vill göra, var du vill vara, vilka du vill omge dig med och vem du vill vara.

Hur långt in i framtiden är din vision formulerad? Beskriv hur du vill att livet ska vara då, när du har uppnått visionen. Hur gammal är du? Hur ser ditt privata och sociala liv ut? Vad gör du i arbetslivet? Har du andra utmaningar i livet du vill ta dig för?

Tänk på

Har du haft en vision tidigare och kanske till och med uppnått den? Grattis! Du har säkert slitit hårt för det så vi hoppas att du lever det liv du vill ha. Fundera gärna på om visionen fortfarande stämmer. Längs livet har du utvecklats som människa, så kanske är det dags att komplettera eller utveckla den?


När visionen förändras

När du kommer till viktiga vägval i livet kommer visionen att finnas där som ditt eget beslutsunderlag. Var ödmjuk inför att den kan behöva justeras längs vägen när du får nya insikter eller möter människor som får dig att växa. Ibland, när du har jobbat hårt för att verkställa visionen, kan du upptäcka att den inte alls var vad du ville att den skulle vara, utan något helt annat. Därför vill vi uppmuntra dig till att släppa prestigen och våga ändra kurs om det är det som krävs.

”Jag jobbade som beridare i ett av världens bästa hoppstall och levde min dröm. När jag efter många år äntligen fick frågan som jag längtat efter – om jag var villig att ta nästa steg – sa munnen och hjärtat nej tack. I samma ögonblick som svaret kom blev jag livrädd. Allt som jag sett så tydligt framför mig blev helt tomt.

Det snabba och oväntade svaret kom ut innan hjärnan fått vara med i beslutet och förvånade även mig.

Givetvis blev jag rejält besviken på mig själv. Jag kände mig vilsen i några månader efteråt, tills jag förstod att jag fattat ett av mitt livs viktigaste beslut. Jag hade stått upp för mig själv, mina drivkrafter och mitt eget självbestämmande.

Idag är jag stolt över att ha utforskat min dröm fullt ut. Men framför allt är jag stolt över att jag vågade ändra riktning där och då. Långt senare förstod jag att beslutet inte var slutet på någonting, utan snarare början på något nytt.

Och nu vet jag att det är först när våra drivkrafter kommer till sin rätt som vi känner oss tillfreds och blir nöjda.”


Författaren Anna Lindberg

”Efter OS i Aten, som blev ett stort misslyckande, kom jag till ett vägskäl i livet. Skulle jag fortsätta och ville jag verkligen det? Eller var det dags att ta beslutet att avsluta min simhoppskarriär? Att fortsätta på samma sätt var inte ett alternativ. Jag behövde stanna upp, reflektera, starta om, välja väg och byta riktning.

Beslutet att fortsätta tog jag ganska snabbt, jag ville inte avsluta karriären så där. Jag ville avsluta på ett positivt sätt med en känsla av att vara nöjd och glad över att gå vidare i livet. Jag ville själv bestämma vad som var rätt sak för mig att göra utifrån mina egna behov och önskemål. Jag var inte klar, inte på långa vägar.

Framför allt behövde jag hjälp med att bygga upp min mentala styrka, som inte längre fanns. Skador och motgångar hade gjort mig svag och jag tvivlade på mig själv.

Det var då jag för första gången förstod att om inte huvudet fungerar och tankarna är i balans, spelar det ingen roll hur mycket jag vill eller hur mycket jag är beredd att göra för att uppnå mina mål och min vision. Det viktigaste kommer inifrån och bygger på en mental harmoni. Det skapar förutsättningar att lyckas med det jag vill.”

Tänk på

Du kan bara göra så gott du kan och ge dig själv en ärlig chans att leva upp till dina egna förväntningar. Och det är precis det som gör ditt liv perfekt.


Vad är viktigt på riktigt?

Vi är alla unika och det finns inga sanningar om hur ett liv bör vara, därför kan du inte jämföra dig med andra. Fråga dig själv vilket liv du vill leva och ta sedan ansvar för att skapa förutsättningarna att göra det, oavsett hur din startpunkt ser ut eller vilka resurser du har just nu.

Vi startar på skilda platser, våra ambitioner skiljer sig åt och vi är beredda på att anstränga oss olika mycket. Det viktiga är att du söker dina svar inifrån dig själv och att du gör det bästa av ditt liv så att du känner dig glad, nöjd, trygg och harmonisk.

”När min pappa gick bort alldeles för ung grep sorgen tag i både min kropp och mitt sinne. Men mitt i min värsta sorg kände jag samtidigt så stor tacksamhet för dem som fanns kvar i mitt liv. Ibland fylls vi av två motstridiga känslor som båda är fullständigt sanna. 

Det som finns idag, är inget vi kan ta för givet. Det som är värdefullt måste underhållas och förvaltas för att fortsätta att finnas kvar för oss.”

Författaren Anna Lindberg

”Under senare delen av min idrottskarriär fick jag med mig ett värdefullt förhållningssätt. Det gick ut på att använda framtiden som en påminnelse om att göra rätt saker här och nu och att ta vara på stunden fullt ut. Hur ville jag se tillbaka på mig själv i framtiden? Gjorde jag rätt saker för att ta mig dit jag ville? Hade jag roligt och tillät jag mig själv att njuta fullt ut?

Om jag tydligt vet vart jag är på väg, vad jag har som ambition och hur jag vill förhålla mig till livet finns det några saker som är rätt att göra i stunden. Ta vara på dessa, det är där du ska lägga din energi och ditt fokus.

Gör det du vet att du behöver göra för att dö nöjd, innan det är för sent.”

Övning

Ibland kan det vara svårt att se det som är värdefullt runt oss, för att det idag känns så självklart. Vänd då på frågan: Vad är det du har idag som skulle göra ont att mista?


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Dö nöjd, skriven av Anna Lindberg och Sandra Ruuda

Det du har läst är ett utdrag från boken Dö nöjd. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.