Visst är det bra om du förändrar den fysiska miljön och ger utvecklande feedback. Det är de seriösa tipsen. Sedan finns det allt där det andra som är minst lika roligt men som kallas för bus och hyss.

Möten som inte blir av

Bjud in till ett tretimmarsmöte där agendan bara består av ekonomiska rapporter. När personalen sedan dyker upp kastar du ut agendan och kör istället en efterrättsprovning.

Starta en busliga

För att hålla energin uppe och personalen på tårna startade Joakim en busliga på ett av sina tidigare jobb. Den som gjorde ett hyss fick det betygsatt av resten av personerna i ligan. Poängen gavs utifrån hur påhittigt buset var. Den som hade flest poäng i slutet av månaden fick vad den förtjänade. Priset varierade därför från ytterligare ett bus, till godis och champagne.

Matlåderoulette

Gillar du spel och är fri från allergier? Då kanske du ska utmana kollegorna på matlåderoulette. Ta fram era hemlagade matlådor, ge dem en siffra vardera, slå en tärning och se vilken låda du får.

Den enklare varianten är såklart att du delar med dig av din matlåda när du har lagat något riktigt gott. Eller så går ni samman fem personer och turas om att ta med mat. Istället för att fixa mat till dig själv varje dag ansvarar du nu för att ge fem personer mat en gång i veckan.

Limma fast saker

Här kan du hitta på allt från ofarliga saker som att gummibanda fast kollegans penna vid hålslaget till att faktiskt limma fast den i skrivbordet. Vill du lägga dig någonstans i mittenskiktet kan du prova att limma fast toapappersarken i varandra.

Så gräs i tangentbordet

Det här är ett bus vi bara kan rekommendera om personen använder ett externt tangentbord, och du är villig att köpa ett nytt. Så gräs eller krasse i tangentbordet medan personen är på semester. När den kommer tillbaka har det bildats en tjusig gräsmatta. Tangentbordet går inte längre att använda, men du kanske kan sätta det i fönstret och behålla det så länge det grönskar.

Byt namn på dig själv i kollegans mobil

Kan du få tag på en kollegas mobil och vet dessutom pinkoden? Då kan du göra mycket roligt. Vår favorit är när du döper om dig i adressboken, så att du istället har samma namn som it-företaget ni anlitar. Skicka sedan sms till den intet ont anande kollegan där du förklarar att ni har ett problem med servern och att kollegan därför behöver starta om sin dator. Be den sms:a dig när det är klart. När du får sms:et säger du att uppdateringen inte gick igenom och att kollegan därför behöver starta om datorn igen.

Så här kan du hålla på länge. Det är bara fantasin eller kollegans frustration som sätter stopp för leken. Tänk på att du eventuellt kan behöva tömma sms-konversationen mellan er två först, så att den inte direkt förstår att det är du som är it-teknikern.

Fördröjt mejlljud

Stör du dig på kollegans mejl- eller smsljud? Byt då ut det. Skapa ditt eget vibrationsmönster som sträcker sig över 30 sekunder och lägg in det i kollegans telefon, så att det drar igång när det kommer ett sms.

Om du byter ut mejlsignalen kan vi varmt rekommendera att lägga en halvminuts tystnad innan ett diffust sprak drar igång. Tack vare det lär det dröja innan kollegan kopplar samman ljudet med att den får mejl.

Skolka när det är fint väder

Det här buset är allra mest effektivt om du är egenföretagare och därför lurar dig själv.

Arrangera ett wikiton

Välj ut en sida på Wikipedia och gör den till slutmålet. De tävlande utgår från Wikipedias startsida och får bara klicka på Wikipedia-länkar för att komma till målet. När den första personen når till slutdestinationen får den bestämma nästa målsida.

Tejpa igen osthyveln

Instruktionen är enkel. Ta fram osthyveln. Sätt en bit tejp på undersidan av hyveln, så att den blir omöjlig att använda. Lägg tillbaka den i lådan och vänta.

Karamellfärga mjölken

Ännu ett enkelt tips. Droppa lite grön karamellfärg i mjölken. Skaka omkring förpackningen och ställ tillbaka den i kylen.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Matlåderoulette och annat roligt på jobbet, av Helene Engström och Joakim Hedström

Du har läst ett utdrag från boken Matlåderoulette – och annat roligt på jobbet, som skrevs och designades på två dagar. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författarna.