Medan många känner till mindmapping som ett sätt för att visualisera tankar och idéer har Maja Larsson tagit det till nästa steg. Hon ritar allt, med alla, överallt. Nu senast satt hon med i direktsändningen av Bingolotto för att ”rita programmet”.

Maja Larsson är envis, rebellisk och har alltid gått sin egen väg. Kanske blir det särskilt tydligt när hon tar med Pippi-väskan och de blommiga hängselbyxorna dagarna då hon ska jobba i ett kostymhav.

Anledningen till att Maja Larsson skolkade sig igenom gymnasiet var den dåliga stämningen och känslan av otrygghet. För att bevisa att alla människor kan om de bara får rätt stöttning utbildade hon sig till bildlärare. Hon beskriver att hon gjorde det för att gå in och stöka om saker.

”Vuxna är rädda för att rita. Det är inte så konstigt när vi inte har tränat på det sedan vi var sju år. Och just därför ritar vi fortfarande likadant, men det är okej”, säger Maja Larsson. ”Min uppgift är att visa människor att alla faktiskt kan rita. Därför säger jag inte ’så här gör du’ utan snarare ’så här kan du göra’.”

Det går att rita allt

Som ett bevis på att det verkligen går att rita precis allt blev hon nyligen inbjuden till Bingolotto-studion för att i livesändning visualisera programmet.

”Det var Rickard Olsson som generöst bjöd in mig, eftersom vi hade jobbat ihop på en större konferens förra året”, säger Maja. ”Jag klev in i en riktig lekstuga med härliga, snälla och glada människor överallt. Proffsigt in i minsta detalj.”

Hon förklarar att hon alltid vill hitta kärnan i alla uppdrag.

”Vad handlar det hela om egentligen? Vad göms där bakom agendan? Vad ska kännas? Och det handlar alltid, alltid om människor. Och att göra något meningsfullt. Samma sak med Bingolotto såklart.”

Så här ser Bingolotto ut

”Förutom att plocka upp deras färgpalett funderade jag innan programmet på vad Bingolotto egentligen handlar om. Lite av det jag kom att tänka på var ord som tillsammans, familj, föreningsliv, att hålla drömmen levande, alla kan bli stjärnor, chansen och spänningen. Sedan använde jag det som inspiration under programmet.”

Som vanligt ritade hon sedan det mesta på plats.

”Det är något med det inte helt tillrättalagda som fångar oss. Att det går att arbeta utan en färdig plan. Det påminner om att lägga ett pussel, fast du ritar delarna själv. Bit efter bit landar framför dig och det ena ger det andra.”

Så nästa gång du funderar på att visualisera någonting, tänk bredare. Du behöver inte vara mötesritare för att rita fler saker än processer och diagram. Behöver du inspiration kan du alltid snegla i hennes bok.

Om Maja

Maja Larsson arbetar som illustratör och mötesritare. Det innebär att hon bland annat är med på konferenser och ritar företagens minnesanteckningar. I somras släppte hon sin första bok, Alla kan rita symboler. Det är en bok för chefer, föreläsare och projektledare som har tröttnat på powerpoint, vill sticka ut och samtidigt förstärka kommunikationen.