Det finns många farliga myter som är starkt förankrade i vårt samhälle. Och jag förstår varför de är det eftersom jag själv trodde på många av dem. Men dessa myter måste krossas. Det är bara så.

Den farligaste myten är att vi inte ska prata om självmord. Du kanske har hört uttrycket väck inte den björn som sover. Problemet är att björnen redan är vaken. Det är tystnaden som dödar.

Om du frågar en person om den funderar på att ta sitt liv så blir den inte plötsligt inspirerad att göra det. Snarare visar din fråga att det är okej att prata om våra tankar och rädslor. För det är inte konstigt att ibland tappa livslusten.

Även om personen du frågar inte funderar på att ta sitt liv visar du att det är okej att prata om det. Och att du finns där om tankarna skulle komma. Att du skulle våga stanna kvar och lyssna.

Och även om personen svarar att det inte är så illa, kanske frågan väcker tankar om att det finns hjälp att få – och att det är dags att ta emot den.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Hellre arg än död, av Marie NiljungDet du har läst är ett utdrag från boken Hellre arg än död. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.