Det handlar om att försöka acceptera verkligheten, tankar och känslor som de är – även om du känner dig sårad eller övergiven och vill fly från det som gör ont.

Att acceptera handlar inte om att ge upp, godkänna eller uppmuntra det som är negativt. Att acceptera innebär att konstatera att verkligheten ser ut precis som den gör, oavsett vad du vill, tycker eller önskar dig. Att acceptera innebär också att du står ut med den inre och yttre verkligheten utan att undvika, fly eller förtränga den.

Först när du har accepterat verkligheten som den är kan du göra en förändring.

Prova att stanna upp och välkomna dina tankar och känslor. I och med att du accepterar dem upphör en maktkamp inom dig. Du blir medveten om vad du kan acceptera och förändra, och släpper taget om det som du inte kan förändra. Du lär dig att se skillnaden.

Du kan styra dina tankar – du kan medvetet välja vad du vill förändra.

Vad i livet skulle du behöva acceptera och förändra eller acceptera och släppa taget om?


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Pausa – en handbok om återhämtning, av Ulrika BorénDet du har läst är ett utdrag från boken Pausa – en handbok om återhämtning. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.