Bokförlaget Eget Förlag i Norrköping

Filosofin bakom Eget Förlag

Det ska vara enkelt att lära sig nya saker. Därför ger vi ut små och snabblästa handböcker. De tar två timmar att läsa och går enkelt att ta med sig i jackfickan. Vi kallar det kunskap på nolltid.

Livet är fullt av saker. Träningar, möten och matinköp. Vi kör tvättmaskiner och träffar vänner. Det är skrikande barn som behöver tröstas och hundar som ska rastas. Och därefter ska du sova. Och sedan har vi allt det roliga – och utmanande – som sker på jobbet.

Det kommer alltid att vara mycket att göra. Samtidigt måste vi lära oss nya saker, för oss själva eller för jobbets skull, på alldeles för lite tid.

Därför satsar vi på att publicera vykortssmå böcker som går snabbt att läsa. Böcker där författaren verkligen har tvingats tänka igenom vad den vill ha sagt.

Vi tror på att blanda inspiration med praktiskt lärande. Resultatet blir böcker som är tillräckligt omfattande för att ge en helhetsbild av ämnet – och enkla nog för att locka människor att läsa dem. I böckerna finns konkreta exempel på hur kunskapen kan användas i praktiken, reflektionsfrågor, faktarutor, enkla tips, övningar att göra direkt och mallar att utgå från.

Varje bok är en aptitretare och en ingång till ett nytt ämne. Ett smakprov som snabbt ger dig ny kunskap. Någonting som väcker ditt intresse och gör dig sugen på att prova nya saker.

Det finns betydligt mer tanke bakom böckerna än du kanske först tror. Till att börja med gör det tunna formatet att de blir lästa. Och eftersom böckerna har mjuka pärmar är de smidiga att bära med sig i jackfickan eller väskan. Samtidigt tummar vi aldrig på kvaliteten – varken när det gäller böckerna, innehållet eller författarna vi publicerar. Böckerna sys i ryggen, vilket gör att de håller mycket bättre än om de bara limmas. Innehållet granskas av oss och externa provläsare. Och alla författare är experter inom sina områden.

Det är lite av vad vi menar med vår vision – kunskap på nolltid.

Jag är vansinnigt nöjd med resultatet. Innehållet i det här lilla formatet kan ge samma effekt som böcker på 250 sidor.

Per Axbom, författare till Digital omtanke

Snabbläst bok

Helene Engström

vd, bokförläggare och nybliven akvarellmålare
helene.engstrom@egetforlag.se
0708-12 91 81
LinkedIn

 

Joakim Hedström

redaktör, bokförläggare och lakritsätare
joakim@egetforlag.se
0708-12 91 21
LinkedIn

 

Post- och besöksadress

Eget Förlag
Bråddgatan 7 (karta)
602 22 Norrköping

Vi finns i markplan med ingång direkt från Bråddgatan. Bilen och cykeln parkerar du direkt utanför dörren. Om du kommer med tåg, buss eller spårvagn så stannar de två kvarter bort.

 

Sociala medier

Facebook lägger vi ut information om öppna föreläsningar, författare och böcker. Instagram är till för bus och bakom kulisserna-material. LinkedIn är där vi skaffar oss nya kontakter och författare.

Är du intresserad av att bli författare eller nyfiken på att veta mer om vilka vi är? Ta gärna kontakt med oss via våra personliga konton på LinkedIn, skicka ett mejl eller ring oss.

Här kan föreläsare och utbildare ge ut sina böcker

Hur förlaget kom till

Allt började i Bro med den där flickan som var galen i böcker. Som läste allt hon fick tag i. Därför föreslog pappa Åke en dag att hon borde bli lektör.

"Vad är det?" frågade Helene.

"Det är en person som läser böcker på bokförlag." Helene hörde vad han sa, men det gick ändå inte in. Gick det att jobba med det? Vilken magisk värld hon levde i.

Som 19-åring flyttade Helene till Tyskland och läste tyska.

"Där hittade jag små böcker med klassiker som Schiller och Brecht, och blev förälskad i det lilla formatet. Det var då jag bestämde mig. När jag hade pluggat klart skulle jag ge ut sådana där böcker i Sverige, fast med svenska klassiker."

Varje termin kastade sig Helene över universitetets utbildningskatalog för att se vilken kurs det skulle bli härnäst. Efter tyskan läste hon svenska och litteraturvetenskap. Efter det statskunskap – med några avstickare till norska, danska och det lätt knasiga ämnet fornisländska.

Sedan hände det lite annat efter studierna. Det brukar bli så när man planerar något. Istället för att starta ett bokförlag byggde hon under femton års tid upp Östsvenska Handelskammarens affärsnätverk och chefsutbildningar.

"Under de åren anlitade jag mängder av föreläsare och upptäckte något. Det verkade finnas ett behov av enklare information. Utbildningar där människor inte behövde åka iväg en eller flera dagar. Där någonstans föddes idén att ta fram handböcker på temat kunskap på nolltid."

Så visst höll Helene sitt löfte till sig själv, åtminstone delvis. Böckerna vi ger ut har samma format som klassikerna hon hittade i Tyskland. Men fokuset ligger på att förmedla kunskap och inte skönlitteratur.

Helene grundade Eget Förlag 2011 och några år senare blev det ett familjeföretag. Vi är två heltidsanställda, ett gäng nära jobbkompisar och härliga frilansare – och resan har bara börjat.

2011

Förlaget grundades

62

Publicerade böcker

2

Anställda

CSR och hållbarhet, bokförlaget Eget Förlag

En snällare värld ...

Vi tror på att det ska vara kul att gå till jobbet. Det gäller lika mycket för oss på förlaget, som för våra författare och dem vi samarbetar med. Det är så viktigt att det till och med är inskrivet i våra ägardirektiv.

När andra pratar hållbarhet och CSR använder vi hellre ord som att ha kul och göra gott. Att det ska kännas bra i magen, oavsett vad vi gör.

Eftersom vi är ett litet företag kan vi inte rädda världen på egen hand. Däremot tänker vi att det är de många småsakerna som drar saker i rätt riktning.

Vi vill ha en värld där alla får plats – oavsett vilka vi är, vad vi tycker och var vi kommer ifrån. En plats där utbildning, kunskap och inspiration är en naturlig del av våra liv. Där det livslånga lärandet är en förutsättning för att vi tillsammans ska kunna bygga någonting bättre.

En förutsättning för att nå dit är att stötta entreprenörskap och företagande. Att hjälpa människor att växa utifrån vad de drömmer om, för att kunna inspirera fler att göra likadant.

... som håller även på sikt

Trots att böckerna är små, och verkar så enkla, är de skapade för att hålla länge. Exempelvis är de trådbundna i ryggen – inte limmade – vilket gör att böckerna kan användas om och om igen. Dessutom är de skapade i ett format som reducerar papperssvinn.

Vi ställer även krav på våra leverantörer och anlitar enbart FSC-certifierade tryckerier. Forest Stewardship Council (FSC) är en internationell organisation för certifiering av skogsbruk och skogsprodukter. De ser till att vi får ett skogsbruk som är miljömässigt, socialt och ekonomiskt ansvarsfullt.

Utöver böckerna försöker vi bidra till en bättre hållbarhet genom exempelvis månatliga donationer till välgörenhetsorganisationer (exempelvis Hjärnfonden, Hjärt-Lungfonden, BRIS, Röda korset och Situation Sthlm), erbjuda mentorskap och praktikplatser för unga, samt föreläsa för och utbilda studerande.

Vi stöttar även Vi-skogen och dess arbete med att plantera träd som tar människor ur fattigdom. De hjälper utsatta människor att få en inkomst och mat på bordet – samtidigt som klimatet blir bättre. Och eftersom vi avverkar träd för att göra våra böcker är det logiskt för oss att hjälpa dem.

Förenta Nationerna har genom Agenda 2030 förbundit sig till 17 globala mål. Vårt hållbarhetsmanifest kan kopplas dit genom exempelvis mål 4: god utbildning för alla, mål 8: anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, mål 11: hållbara städer och samhällen, samt mål 12: hållbar konsumtion och produktion.

Jag brukar säga att jag är utgiven på världens bästa bokförlag. Ett personligt bokförlag. Så är det hela vägen, från det lilla fröet fram till den färdiga boken.

Ulrika Borén, författare till Pausa