Du kanske tänker att ett bokförlag är ett bokförlag. Precis så är det, och samtidigt inte alls. Här har vi försökt att beskriva ungefärligt hur vår bokprocess ser ut och hur det går till när vi ger ut böcker. Såklart varierar allt från bok till bok och författare till författare, men här har du åtminstone en överblick.

När vi börjar samarbeta kommer vi att förklara stegen närmare för dig, men det är bra om du redan nu har en uppfattning om vad som väntar.

Allt börjar med en idé

Allt börjar med en idé. Vad är det du vill skriva om? Här någonstans brukar vi ha ett första möte. Tanken är att vi ska få höra mer om dina boktankar och vad du har på gång i livet – och att du får en känsla av vilka vi är, hur vi fungerar och om vi passar för att hjälpa dig.

Vart är du på väg i livet? Vilken bok kan hjälpa dig att nå dina mål? Vilken förändring vill du se i världen?

Om du står och stampar och inte tar dig framåt, läs inlägget som förklarar varför du ska skriva en bok.

Framsidan av boken Chef eller rövhatt – en handbok i destruktivt ledarskap, av Louise Lennersten

Du skriver ett textprov

Det här är till för att vi på förlaget, och du, ska få en bättre känsla för vilken bok det är du vill skriva. Den här texten gör även att vi bättre förstår vilket stöd vi behöver ge dig för att boken ska bli så bra som möjligt.

Det viktiga är inte att alla bokstäver sitter på rätt plats eller att du skickar över världens bästa text. Vad vi vill se är hur du skriver, helt enkelt, för att förstå hur vi kan hjälpa dig att ta fram en så bra bok som möjligt. Vi vill se din personlighet och höra din röst.

Vi skriver avtal

Vi skriver avtal. När vi har skrivit på förlagsavtalet finns vi tillgängliga för att bolla idéer, stötta dig och svara på frågor kring manuset. Tänk på att det alltid är bättre att du hör av dig till oss än att du sitter förvirrad och frustrerad. Det är själva kärnan i vårt koncept – vi är dina kompisar och finns till för dig innan du börjar skriva, under tiden du gör det och även många år efter att boken är färdig och ute i världen.

I avtalet står det bland annat hur många böcker vi kommer att trycka, hur det blir med royalty (ersättning) till dig på bokförsäljningen, vem som gör vad av dig (författaren) och oss (förlaget), vad som gäller kring rättigheter och en hel del till.

Provredigering

För att du bättre ska förstå vad som väntar brukar vi provredigera en eller några sidor. Istället för att redigeringen kommer som en överraskning sist av allt blir det lättare för dig att förstå vad som väntar om du redan tidigt i processen får ett smakprov på den.

Det kan handla om vi vill att du ska förtydliga vissa avsnitt eller kanske skriva hälften så långa stycken. En vanlig sak vi behöver påminna alla författare om är att använda fler personliga berättelser och erfarenheter. Tips, fakta och prova-att-göra-så-här-uppmaningar är bra. Däremot finns det ingenting som gör läsaren mer engagerad än när du släpper in personen i ditt liv och visar upp det vi kallar kött och blod.

Skriva och bolla texten

Det här steget kan pågå i några veckor eller ett antal år. Det vanligaste är att det tar omkring tre till sex månader. Eftersom du kommer att leva med boken resten av ditt liv kan det vara värt att ta några extra veckor på dig när du skriver.

Om du vill ha tips på hur du skriver en bok kan du läsa om vår post-it-modell.

Ofta börjar vi med att ta fram en grov innehållsförteckning och komma överens om den. Sedan ber vi dig att skriva ett testkapitel, som vi kan provredigera och diskutera – så att du tydligare får en känsla av hur samarbetet går till. En annan fördel med att fokusera på ett enda kapitel i början är att det skapar en guide för hur du kan skriva resten av boken.

Allt handlar om vad vi tillsammans tror passar dig bäst. Samtidigt vet vi av erfarenhet att samarbetet blir så mycket bättre, och du får en bok snabbare i handen, om vi jobbar enligt en tydlig plan med regelbundna avstämningar.

Vanligtvis börjar vi prata om bokens utseende när manuset är färdigt, men vi kan lika gärna göra det tidigt i processen – om du vill det.

Vissa författare vill att vi ska höras av var tredje vecka. Andra säger: ”Stör mig inte. Deadlines är bara stressande och jag vill att det här ska vara roligt.”

Några av 50+ punkter i vår checklista

  • Uppstartsmöte
  • Stämma av tidplan och process
  • Skicka säljtips
  • Spika boktitel
  • Skriva godkänt manus
  • Provredigera ett kapitel
  • Skicka manus till provläsare och favoritkritiker
  • Revidering efter provläsning
  • Ta fram eventuellt extramaterial
  • Korrekturläsning

Provläsare och favoritkritiker

Provläsare får ta del av manuset. De hjälper oss att ta reda på vad en vanlig läsare tycker om boken. Därför svarar de på frågor som: Hur känns helheten? Vem tror du har mest nytta av boken och varför? Vad gillar du mest, varför gör du det? Är det något du saknar?

Dessutom brukar vi anlita en favoritkritiker. Det här är någon som inte automatiskt står på din sida och jublar, utan som har uppgiften att hitta bristerna och de möjliga problemen med boken – innan vi skickar den till tryck. Favoritkritikern kan vara en branschguru, en person du har utbildat, eller helt enkelt en smart människa som kan ge bra återkoppling på det som står i manuset – och peka på vad som saknas eller bör ändras.

En illustration av ett champagneglas med bubblor. Dags att fira!

Dags att fira

När vi har fått in synpunkterna från provläsarna och favoritkritikern bearbetar vi manuset ytterligare några varv, bland annat genom en ordentlig korrekturläsning. När manusbearbetningen är helt färdig är det verkligen läge att fira, för du har nått en rejäl milstolpe.

Design av boken

Vi formger omslaget och boksidorna. Pratar ihop oss kring färger, tipsrutor och illustrationer.

När vi har kommit så här långt brukar det också vara läge att skriva pressmeddelande och andra säljtexter, ta fram ISBN-nummer, streckkod och författarfoto. Nu börjar det likna en riktig bok.

Innan det är dags att skicka boken till tryck gör vi några sista genomläsningar för att se till att alla texter, bilder och rutor ligger på rätt ställe. När vi sedan skickar pappersboken till tryck börjar produktionen av e-boken. Vi lägger upp information om boken på webben, i sociala medier och i bokhandeln.

Ett uppslag i boken Guide till snällare arbetsplatser, skriven av författaren och föreläsaren Marcus Gustavsson

Leverans

Ett skepp kommer lastat. Mer sannolikt kommer en lastbil till ditt kontor med en lastpall fylld av kartonger.

Press

Vi skickar ut recensionsexemplar av boken till media, poddar och andra som vi tror kan vara intresserade av att lyfta den och dig. Även om du kanske inte tror att du har så många kontakter att bidra med här så har du garanterat fel. Genom ditt liv har du varit med i olika föreningar, studerat på olika platser och haft olika anställningar. Allt det här kan vi använda för att få bättre spridning och fäste för dig och boken.

Boksläpp!

Det kanske bästa med att skriva en bok är releasefesten. När allt ljus är på dig och du står där med boken i handen. När du säger några väl valda ord om hur stolt du är och sedan höjer glaset i en skål.

Förresten, vem säger att du bara ska ha en fest? Du kan lika gärna arrangera tio boksläpp i fem olika städer. Det finns verkligen inga regler för hur det ska vara. Du kan ha ett enkelt minisläpp med dina närmaste eller slå på stort för massor med människor. Du, dina ambitioner och din budget bestämmer.

Början på fortsättningen

Om du har gett ut en kunskap på nolltid-bok med oss är leveransen och bokreleasen bara början. Vi fortsätter att finnas tillhands, fråga dig hur det går och hjälper dig att tänka till kring föreläsningar, prissättningar och paketeringar.

Dessutom är du med i vår författargrupp som träffas några gånger per år för att byta kunskap och erfarenhet och hitta nya samarbeten.

Hur vill du jobba med din bok framöver? Exempelvis tycker vi att det är ett stort misstag att försöka sälja varje enskilt exemplar. Om du på riktigt vill nå ut – och få större och mer välbetalda uppdrag – är det bättre att vara generös med boken. Du vet aldrig vem som känner vem, eller vilka personer som kan ha behov av dig.

Efter alla år i branschen är vi säkra på en sak. De författare som lyckas bäst är de som hela tiden har med sig boken och som ser till att sätta den i händerna på människorna de möter.

Här samlar vi några av de vanliga (och ovanliga) frågor vi får kring att skriva och ge ut böcker. Och våra svar på frågorna.


Vanliga frågor och svar kring bokutgivning

Hur lång tid tar det att ge ut en bok?

Tiden varierar beroende på om du går via ett traditionellt förlag eller ger ut boken själv. Traditionell utgivning kan ta 1–2 år från att de tar emot ditt manus till att boken når bokhandeln. Om du släpper boken på ett hybridförlag eller ger ut den själv brukar det gå snabbare.

Från det att vi (förlaget) och du (författaren) är färdiga med manuset tar det 6–8 veckor innan du har boken i handen. Under dessa månader jobbar vi bland annat med formgivningen av boken och skickar den på tryck.

traditionellt förlag, HYBRIDFÖRLAG eller ge ut boken själv?

Om du inte vill sälja boken själv eller sätta dig in i frågor omkring bokutgivningen kan ett traditionellt förlag vara rätt val. Det kluriga är att förlaget då behöver anta (godkänna) ditt manus och vilja samarbeta med dig, vilket kan vara en lång process. Egenutgivning ger dig full kontroll över allt från innehåll till försäljning, men innebär också att du ansvarar för hela processen och eventuella kostnader. Att ge ut boken på ett hybridförlag är en lösning som ligger mellan dessa två.

Här kan du läsa mer om olika typer av bokförlag.

Print-on-demand innebär att boken trycks först när någon beställer den, vilket minimerar risken att sitta med osålda exemplar. Så om du mest vill att den närmaste släkten ska ha varsitt exemplar av boken är det smart att använda en print-on-demand-lösning.

Vi jobbar nästan bara med att trycka böcker i upplagor om minst 1000 exemplar. Det gör att vi kan få en mycket högre kvalitet på papperet och bindningen – och att styckpriset per bok går ner rejält. Vi har valt att trycka större mängder eftersom vi jobbar med föreläsare som vill sälja många böcker i samband med föreläsningar.

Vem kan bli författare hos er?

Främst jobbar vi med föreläsare och utbildare. Vi har ett färdigt koncept anpassat just för deras behov, där vi förutom att släppa deras böcker även coachar och utvecklar dem över tid. Vissa av våra författare har vi jobbat med i över tio år och under den tiden har de släppt ett antal böcker.

Vilka typer av böcker publicerar ni?

Vi har specialiserat oss på snabblästa handböcker inom personlig utveckling, ledarskap och affärsutveckling. Böckerna är stora som ett vykort, tar 1–2 timmar att läsa och är fyllda av övningar, reflektionsfrågor och exempel från vardagen.

Tryckt bok, e-bok eller ljudbok?

Det beror på vad du är ute efter. Vi fokuserar huvudsakligen på tryckta böcker eftersom våra författare är föreläsare och därför kan sälja dem i samband med föreläsningar och utbildningar.

E-böcker är lättillgängliga och har låga produktionskostnader. För att nå ut så mycket som möjligt med våra böcker släpper vi dem alltid även som e-böcker.

Ljudböcker passar utmärkt främst för skönlitteratur. Om du har talang för det och läser in ljudboken själv i en studio är det ett relativt kostnadseffektivt sätt för att få ut en bok.

Hur får jag ut boken hos Adlibris, Bokus och andra återförsäljare?

Om du ger ut boken hos traditionella förlag fixar de det åt dig. Hos hybridförlag brukar du kunna köpa till en tilläggstjänst där de löser detta.

Om vi samarbetar kring att ge ut din bok ser vi till att boken blir tillgänglig hos bland andra Adlibris, Bokus, Amazon och Storytel. Vi ser också till att Sveriges alla bibliotek kan välja att köpa in den i sina sortiment.

Vad är skillnaden mellan korrekturläsning och redigering?

Redigering innebär en djupare genomgång av texten där vi tittar på strukturen och innehållet och hur det kan förbättras. Förstår läsaren det du vill förmedla? Finns det en röd tråd att följa? Behöver några stycken (eller hela sidor!) strykas, så att de andra kan leva?

Korrekturläsningen görs i slutskedet och handlar om att rätta felstavningar, syftningsfel och att få ordningen på grammatiken.

När du skriver är det varken din uppgift att redigera eller korrekturläsa boken. Författaren skriver boken. Förlaget redigerar boken. Sedan, som ett sista steg, jobbar vi med våra externa korrekturläsare för att se till att alla bokstäver sitter på rätt plats. Men det gör vi inte förrän vi är nöjda med manuset.

Hur marknadsför jag min bok på bästa sätt?

Wow. Det är en både viktig och maffig fråga. Förr eller senare diskuterar vi den med alla författare. Om du är nyfiken på hur vi tänker kan du läsa en längre artikel om just marknadsföring av böcker.