Bra fråga. Vi kan ge dig många anledningar. Utifrån vår vinkel – där vi hjälper föreläsare och utbildare att ta nästa i karriären – så är det uppenbara är att din trovärdighet ökar. Det är någonting med böcker som gör att den som är författare nästan automatiskt blir en expert och auktoritet inom sitt område. Dessutom kommer ditt namn att spridas till företag och branscher du inte visste fanns.

Sedan finns de mer personliga vinklarna. Kanske skriver du en bok för att det är din dröm. Vissa gör det för att förverkliga sig själva eller få en egoboost. Andra vill åt utmaningen eller visa omgivningen vad de går för.

Våra författare vill förändra världen och göra den till en bättre plats. De vill utvecklas som föreläsare och utbildare, kliva framåt, genomföra uppdrag som ger större effekt och nå framgång genom att lära människor nya saker.

Vi kan hjälpa dig att få ner kunskapen i en bok. Men för att det ska bli verklighet behöver du först göra jobbet som krävs för att nå dit.

Varför skriva en bok?

Tre jobbiga frågor

När vi träffar nya författare brukar vi ställa en massa frågor för att lära känna dem. Några av favoritfrågorna är: Hur vill du använda din bok? Vad vill du att boken ska göra för dig? Var ser du dig själv om tre år?

Vi ställer frågorna för att avgöra om vi är rätt för varandra, och om vi kan hjälpa dig. Om svaret blir nej är det bättre att vi önskar varandra lycka till och skiljs åt som vänner redan nu.

Du behöver inte kunna svara på allt nu, men det är bra om du börjar fundera.

1. Hur vill du använda din bok?

Här vill vi att du är konkret. Att erövra och förändra världen är roligt, men knappast handfast. Vill du skicka ut gratisböcker till Sveriges alla nyföretagare? Låta den ingå i ditt föreläsningsarvode? Hålla utbildningar utifrån boken? Använda den som dokumentation?

Det finns en viktig sak att säga här: Om du egentligen mest vill kunna hålla din egen bok i handen – och inte använda och sälja den själv – är vi antagligen inte rätt bokförlag för dig.

2. Vad vill du att boken ska göra för dig?

Drivs du av pengarna? Ska boken ge dig fler föreläsningar? Vill du sitta med i P1-studion eller tevesofforna? Vill du bli experten alla vill ha med i paneldebatter? Eller hålla en TED-föreläsning?

3. Var ser du dig själv om tre år?

Vart är du på väg? Vad är din dröm och hur ser ditt mål ut? Vilka delmål har du på vägen?

Treårsfrågan handlar om att förstå hur boken kan vara en pusselbit för att nå dit. Du kanske är etablerad inom ett område i dag, men vill göra mer inom ett annat. För att inte boken ska bli dina memoarer behöver du tänka framåt och vad du vill göra då.

En förrätt och efterrätt till dig

Ge ut en bok på ett bokförlag

Livet är fullt av saker. Träningar, möten och matinköp. Vi kör tvättmaskiner och träffar vänner. Det är skrikande barn som behöver tröstas och hundar som ska rastas. Vi vill mysa framför en bra film, krama om familjen, laga middag och gärna frysa in några matlådor innan det är dags att sova igen.

Du kanske inte vill höra det här, men det kommer alltid att vara mycket att göra. Dessutom krävs det en hel del energi och fokus för att skriva en bok. Och det tar tid.

Vår lösning är att publicera böcker stora som ett vykort. De är tunna. Japp. Därför går de snabbare att skriva än tjocka böcker. Och det enkla formatet är också något som lockar till läsning. Vi får ofta höra kommentarer som: ”Böckerna är så små att jag har dem liggande på nattduksbordet. Det är perfekt att bläddra lite i dem innan jag somnar.”

Självklart är en del av poängen med det lilla formatet också att det är omöjligt att få ner all din kunskap i boken. Den ska snarare vara en aptitretare och en ingång. En förrätt som leder vidare till dig, varmrätten. Någonting som väcker läsarens intresse och gör den sugen på mer. Ett smakprov som visar att du vet vad du pratar om och som leder till merförsäljning.

Vi vill att boken ska vara en språngbräda till dig och din djupare kunskap. När den sprids blir människor nyfikna och vill veta mer – och förhoppningsvis kan du räkna med fler bokningar och uppdrag.

När du träffar eller föreläser för människor blir boken även en påminnelse efteråt, om dig och vad du har sagt. Det blir efterrätten – en dokumentation – som de kan gå tillbaka till för att få kunskapen att sätta sig.