Du kanske tänker att ett bokförlag är ett bokförlag. Precis så är det, och samtidigt inte alls. De flesta bokförlag har sin egen nisch eller sitt eget upplägg. Här har vi försökt att beskriva ungefärligt hur vår bokprocess ser ut, även om den såklart brukar variera mellan olika böcker och författare.

När vi börjar samarbeta kommer vi att förklara stegen närmare, men det är bra om du redan nu har en uppfattning om vad som väntar.

Allt börjar med en idé

Allt börjar med en idé. Vad är det du vill skriva om? Här någonstans brukar vi ha ett första möte. Tanken är att vi ska få höra mer om dina boktankar och vad du har på gång i livet – och att du får en känsla av vilka vi är, hur vi fungerar och om vi passar för att hjälpa dig.

Vart är du på väg i livet? Vilken bok kan hjälpa dig att nå dina mål? Vilken förändring vill du se i världen?

Du skriver ett textprov

Det här är till för att vi på förlaget, och du, ska få en bättre känsla för vilken bok det är du vill skriva. Den här texten gör även att vi bättre förstår vilket stöd vi behöver ge dig för att boken ska bli så bra som möjligt.

Det viktiga är inte att alla bokstäver sitter på rätt plats eller att du skickar över världens bästa text. Vad vi vill se är hur du skriver, helt enkelt, för att förstå hur vi kan hjälpa dig att ta fram en så bra bok som möjligt. Vi vill se din personlighet och höra din röst.

Vi skriver avtal

Vi skriver avtal. När vi har skrivit på förlagsavtalet finns vi tillgängliga för att bolla idéer, stötta dig och svara på frågor kring manuset. Tänk på att det alltid är bättre att du hör av dig till oss än att du sitter förvirrad och frustrerad. Det är själva kärnan i vårt koncept – vi är dina kompisar och finns till för dig innan du börjar skriva, under tiden du gör det och även många år efter att boken är färdig och ute i världen.

skriva och bolla texten

Det här steget kan pågå i några veckor eller ett antal år. Det vanligaste är att det tar omkring tre till sex månader. Vi brukar säga att eftersom du kommer att leva med boken resten av ditt liv kan det vara värt att ta några extra veckor på dig när du skriver.

Ofta börjar vi med att ta fram en grov innehållsförteckning och komma överens om den. Sedan ber vi dig att skriva ett testkapitel, som vi kan provredigera och diskutera – så att du tydligare får en känsla av hur samarbetet går till. En annan fördel med att fokusera på ett enda kapitel i början är att det skapar en guide för hur du kan skriva resten av boken.

Vissa författare vill att vi ska höras av var tredje vecka. Andra säger: ”Stör mig inte. Deadlines är bara stressande och jag vill att det här ska vara roligt.”

Allt handlar om vad vi tillsammans tror passar dig bäst. Samtidigt vet vi av erfarenhet att samarbetet blir så mycket bättre, och du får en bok snabbare i handen, om vi jobbar enligt en tydlig plan med regelbundna avstämningar.

Vanligtvis börjar vi prata om bokens utseende när manuset är färdigt, men vi kan lika gärna göra det tidigt i processen – om du vill det.

Provläsare och favoritkritiker

Provläsare får ta del av manuset. De hjälper oss att ta reda på vad en vanlig läsare tycker om boken. Därför svarar de på frågor som: Hur känns helheten? Vem tror du har mest nytta av boken och varför? Vad gillar du mest, varför gör du det? Är det något du saknar?

Dessutom brukar vi anlita en favoritkritiker. Det här är någon som inte automatiskt står på din sida och jublar, utan som har uppgiften att hitta bristerna och de möjliga problemen med boken – innan vi skickar den till tryck. Favoritkritikern kan vara en branschguru, en person du har utbildat, eller helt enkelt en smart människa som kan ge bra återkoppling på det som står i manuset – och peka på vad som saknas eller bör ändras.

Dags att fira

När vi har fått in synpunkterna från provläsarna och favoritkritikern bearbetar vi manuset ytterligare några varv, bland annat genom en ordentlig korrekturläsning. När manusbearbetningen är helt färdig är det verkligen läge att fira, för du har nått en rejäl milstolpe.

Design av boken

Design av boken. Vi formger omslaget och boksidorna, skriver pressmeddelande och andra säljtexter, tar fram ISBN-nummer, streckkod och författarfoto. Nu börjar det likna en riktig bok.

Innan det är dags för tryck gör vi några sista genomläsningar för att se till att alla texter, bilder och rutor ligger på rätt ställe. När vi sedan skickar pappersboken till tryck börjar produktionen av e-boken. Vi lägger upp information om boken på webben, i sociala medier och i bokhandeln.

Leverans

Ett skepp kommer lastat. Mer sannolikt kommer en lastbil till ditt kontor med ett gäng kartonger.

Press

Vi skickar ut recensionsexemplar av boken till media, poddar och andra som vi tror kan vara intresserade av att lyfta den och dig.

Boksläpp!

Det kanske bästa med att skriva en bok är releasefesten. När allt ljus är på dig och du står där med boken i handen. När du säger några väl valda ord om hur stolt du är och sedan höjer glaset i en skål.

Förresten, vem säger att du bara ska ha en fest? Du kan lika gärna arrangera tio boksläpp i fem olika städer. Det finns verkligen inga regler för hur det ska vara. Du kan ha ett enkelt minisläpp med dina närmaste eller slå på stort för massor med människor. Du, dina ambitioner och din budget bestämmer.

Början på fortsättningen

Om du har gett ut en kunskap på nolltid-bok med oss är leveransen och bokreleasen bara början. Vi fortsätter att finnas tillhands, fråga dig hur det går och hjälper dig att tänka till kring föreläsningar, prissättningar och paketeringar.

Dessutom är du med i vår författargrupp som träffas några gånger per år för att byta kunskap och erfarenhet och hitta nya samarbeten.