Du kanske tänker att ett bokförlag är ett bokförlag. Precis så är det, och samtidigt inte alls. De flesta bokförlag har sin egen nisch eller sitt eget upplägg. Här har vi försökt att beskriva ungefärligt hur vår bokprocess ser ut, även om den såklart brukar variera mellan olika böcker och författare.

När vi börjar samarbeta kommer vi att förklara stegen närmare, men det är bra om du redan nu har en uppfattning om vad som väntar.

Allt börjar med en idé

Visst börjar allt med en idé. Sedan dyker vi upp och bombar dig med hundra frågor för att se till att du skriver rätt bok, och inte någonting du är missnöjd med om några månader.

Några av frågor vi ställer kan vara: Vad är det egentligen du vill skriva om? Varför vill du skriva om det? Vad skiljer din bok från andra böcker på marknaden? Vem är läsaren och varför ska den läsa just din bok?

Du skriver ett textprov

Det här är till för att vi på förlaget, och du, ska få en bättre känsla för vilken bok det är du vill skriva. Den här texten gör även att vi bättre förstår vilket stöd vi behöver ge dig för att boken ska bli så bra som möjligt.

Vi skriver avtal

När vi har gjort det finns vi tillgängliga för att bolla idéer, stötta dig och svara på frågor kring manuset. Hör hellre av dig till oss en gång extra än att sitta ensam, förvirrad och frustrerad. Vi finns där på det sätt du vill – och så ofta du behöver det.

Du skriver boken

Det här är den del av processen som brukar ta längst tid. Hastighetsrekordet är nog när Frida skrev en halv bok under en flygresa till Kina. Och det längsta vi har väntat på att en författare ska lämna in ett första utkast på sitt bokmanus är nog fyra år.

Eftersom vi inte har bråttom spelar det oss ingen roll hur god tid du tar på dig. Det är du som bestämmer hastigheten. Vissa författare vill ha mer löpande stöd i processen där vi bollar upplägg, kapitel och idéer – medan andra författare tydligt säger: ”Stör mig inte. Jag hör av mig när manuset är färdigt.”

Manusbearbetning

Vi vänder och vrider på texterna, flyttar runt avsnitt, stryker meningar och ber dig att komplettera om något saknas. Vi diskuterar även vad boken ska heta.

Dags för provläsning

När vi är nöjda med manuset är det dags att skicka ut det till ett antal provläsare. De hjälper oss att ta reda på om boken är något att ha.

Vi ber även en favoritkritiker att läsa manuset – någon som inte automatiskt står på din sida och jublar, utan vars uppgift är att bedöma boken objektivt. Favoritkritikern behöver inte vara någon du känner. Kanske är det en branschguru, en person du har utbildat eller helt enkelt en smart människa som både kan ge bra återkoppling på det som står i manuset – och peka på vad som kanske saknas.

När vi har fått in synpunkterna från provläsarna och favoritkritikern bearbetar vi manuset ytterligare ett varv.

Färdigt manus

Det är dags att fira! Du har gjort något riktigt bra.

Formgivning

Vi pratar ihop oss kring färg och form. Boken designas och vi tar fram baksidestexter, ISBN-nummer, EAN-kod (streckkod), författarfotografi och eventuella citat från provläsarna. Nu börjar det likna en riktig bok.

Korrekturvändor

Vi ser till att alla texter, illustrationer och rutor ligger på rätt ställe och fixar skriv- och avstavningsfel. När det är klart får du ett slutkorrektur.

Dags för tryck

Boken går till tryck. Nu görs även e-boken. Wooha!

Leverans

Ett skepp kommer lastat. Mer sannolikt rullar det fram en lastbil till ditt kontor eller bostad med en himla massa kartonger. Ett utmärkt ögonblick att föreviga på sociala medier.

Marknadsföring

Vi skickar ut ett pressmeddelande och lägger upp info om boken på webben, i sociala medier och i bokhandeln. Vi skickar ut pliktexemplar till bibliotek och recensionsexemplar till media.

Bokrelease!

Vissa väljer att slå på stort medan andra smyger ut sin bok i världen. Hur tänker du? Vill du ha en fest för att fira att du har blivit författare? Var vill du ha den, var ska den vara och vad ska du bjuda på?

Början på fortsättningen

Om du har gett ut en kunskap på nolltid-bok med oss är leveransen och bokreleasen bara början. Vi fortsätter att finnas tillhands, fråga dig hur det går och hjälper dig att tänka till kring föreläsningar, prissättningar och paketeringar.

Dessutom är du med i vår författargrupp som träffas några gånger per år för att byta kunskap och erfarenhet och hitta nya samarbeten.