Helene & Joakim är Eget Förlag

Helene Engström

helene.engstrom@egetforlag.se
0708-12 91 81
LinkedIn

Joakim Hedström

joakim@egetforlag.se
0708-12 91 21
LinkedIn

Du når oss vanligtvis alla vardagar,  förutom onsdagar. Då är vi förlagslediga, vilket innebär att Helene målar akvareller och Joakim skriver romaner.

Sociala medier

Facebook lägger vi ut information om öppna föreläsningar, författare och böcker. Instagram är till för bus och bakom kulisserna-material. LinkedIn är där vi skaffar oss nya kontakter och författare.

Är du intresserad av att bli författare eller nyfiken på att veta mer om vilka vi är? Ta gärna kontakt med oss via våra personliga konton på LinkedIn.

Post- och besöksadress

Eget Förlag
Bråddgatan 7 (karta)
602 22 Norrköping

Vi finns i markplan med ingång direkt från Bråddgatan. Bilen och cykeln parkerar du direkt utanför dörren. Om du kommer med tåg, buss eller spårvagn så stannar de två kvarter bort.

Skriv så någon bryr sig, Joakim Hedström
Framsidan av boken Orka, Frida Södermark

Böcker som ger dig kunskap på nolltid

Livet är fullt av saker. Träningar, möten och matinköp. Vi kör tvättmaskiner och träffar vänner. Det är skrikande barn som behöver tröstas och hundar som ska rastas. Och därefter ska du sova. Och sedan har vi allt det roliga – och utmanande – som sker på jobbet.

Det kommer alltid att vara mycket att göra. Samtidigt måste vi lära oss nya saker, för oss själva eller för jobbets skull, på alldeles för lite tid.

Därför satsar vi på att publicera vykortssmå böcker som går snabbt att läsa. Böcker där författaren verkligen har tvingats tänka igenom vad den vill ha sagt.

Vi tror på att blanda inspiration med praktiskt lärande. Resultatet blir böcker som är tillräckligt omfattande för att ge en helhetsbild av ämnet – och enkla nog för att locka människor att läsa dem. I böckerna finns konkreta exempel på hur kunskapen kan användas i praktiken, reflektionsfrågor, faktarutor, enkla tips, övningar att göra direkt och mallar att utgå från.

Varje bok är en aptitretare och en ingång till ett nytt ämne. Ett smakprov som snabbt ger dig ny kunskap. Någonting som väcker ditt intresse och gör dig sugen på att prova nya saker.

Det finns betydligt mer tanke bakom böckerna än du kanske först tror. Till att börja med gör det tunna formatet att de blir lästa. Och eftersom böckerna har mjuka pärmar är de smidiga att bära med sig i jackfickan eller väskan. Samtidigt tummar vi aldrig på kvaliteten – varken när det gäller böckerna, innehållet eller författarna vi publicerar. Böckerna sys i ryggen, vilket gör att de håller mycket bättre än om de bara limmas. Innehållet granskas av oss och externa provläsare. Och alla författare är experter inom sina områden.

Det är lite av vad vi menar med vår vision – kunskap på nolltid.

En liten bokförläggare med jättevantar

Allt började i Bro med den där flickan som var galen i böcker

En liten bokförläggare med jättevantar

Allt började i Bro med den där flickan som var galen i böcker

Hennes pappa tyckte hon borde bli lektör. Det visste hon inte vad det var, men så länge det handlade om böcker skulle det säkert gå bra.

Som 19-åring bodde Helene i Tyskland för att läsa tyska. Där hittade hon små böcker med klassiker som Schiller och Brecht, och blev förälskad i det lilla formatet.

Det var där och då hon bestämde sig. När hon hade pluggat klart skulle hon ge ut sådana där små, söta böcker i Sverige, fast med svenska klassiker.

Varje termin kastade sig Helene över universitetets utbildningskatalog när den kom för att se vilken kurs hon skulle gå härnäst. Efter tyskan blev det svenska och litteraturvetenskap. Efter det läste hon statskunskap – med några avstickare till norska, danska och det lätt knasiga ämnet fornisländska.

Pluggat klart ja. Efter studierna hände det lite annat. Det brukar bli så när man planerar något. Istället för att starta ett bokförlag byggde hon under femton års tid upp Handelskammarens affärsnätverk.

Under de åren anlitade Helene mängder av föreläsare till olika kurser. Hon upptäckte att det verkade finnas ett behov av något enklare. Utbildningar där de anställda inte behövde åka iväg en eller flera dagar. Där föddes idén till dagens snabblästa handböcker.

Helene höll sitt löfte till sig själv, åtminstone delvis. Böckerna förlaget ger ut har samma format som klassikerna hon hittade i Tyskland. Men fokuset ligger på fakta och inte skönlitteratur.

Eget Förlag grundades 2011. Vi är nu två heltidsanställda och ännu fler timanställda och partners – och resan har bara börjat.

En bokhylla med snabblästa handböcker på temat kunskap på nolltid
Ikon: En förläggare med hjärta (som tror på CSR och hållbarhet)

En snällare värld …

Vi tror på att det ska vara kul att gå till jobbet. Det gäller lika mycket för oss på förlaget, som för våra författare och dem vi samarbetar med. Det är så viktigt att det till och med är inskrivet i våra ägardirektiv.

När andra pratar hållbarhet och CSR använder vi hellre ord som att ha kul och göra gott. Att det ska kännas bra i magen, oavsett vad vi gör.

Eftersom vi är ett litet företag kan vi inte rädda världen på egen hand. Däremot tänker vi att det är de många småsakerna som drar saker i rätt riktning.

Vi vill ha en värld där alla får plats – oavsett vilka vi är, vad vi tycker och var vi kommer ifrån. En plats där utbildning, kunskap och inspiration är en naturlig del av våra liv. Där det livslånga lärandet är en förutsättning för att vi tillsammans ska kunna bygga någonting bättre.

En förutsättning för att nå dit är att stötta entreprenörskap och företagande. Att hjälpa människor att växa utifrån vad de drömmer om, för att kunna inspirera fler att göra likadant.

… som håller även på sikt

Trots att böckerna är små, och verkar så enkla, är de skapade för att hålla länge. Exempelvis är de trådbundna i ryggen – inte limmade – vilket gör att böckerna kan användas om och om igen. Dessutom är de skapade i ett format som reducerar papperssvinn.

Vi ställer även krav på våra leverantörer och anlitar enbart FSC-certifierade tryckerier. Forest Stewardship Council (FSC) är en internationell organisation för certifiering av skogsbruk och skogsprodukter. De ser till att vi får ett skogsbruk som är miljömässigt, socialt och ekonomiskt ansvarsfullt.

Utöver böckerna försöker vi bidra till en bättre hållbarhet genom exempelvis månatliga donationer till välgörenhetsorganisationer (exempelvis Hjärnfonden, Hjärt-Lungfonden, BRIS, Röda korset och Situation Sthlm), erbjuda mentorskap och praktikplatser för unga, samt föreläsa för och utbilda studerande.

Vi stöttar även Vi-skogen och dess arbete med att plantera träd som tar människor ur fattigdom. De hjälper utsatta människor att få en inkomst och mat på bordet – samtidigt som klimatet blir bättre. Och eftersom vi avverkar träd för att göra våra böcker är det logiskt för oss att hjälpa dem.

Förenta Nationerna har genom Agenda 2030 förbundit sig till 17 globala mål. Vårt hållbarhetsmanifest kan kopplas dit genom exempelvis mål 4: god utbildning för alla, mål 8: anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, mål 11: hållbara städer och samhällen, samt mål 12: hållbar konsumtion och produktion.

Grundades

Publicerade böcker

Fast anställda

Pressbilder

Bilderna är fria att använda i samband med artiklar om förlaget, författarna och våra böcker. Ange alltid fotografens namn vid publicering. Pressbilder på författarna och deras böcker hittar du på varje boks respektive sida.

Pressbild bokförlaget Eget Förlag i Norrköping. På bilden Joakim Hedström och Helene Engström. Fotograf Crelle
Joakim Hedström och Helene Engström, Eget Förlag
Fotograf: Crelle Ekstrand
Pressbild 2 bokförlaget Eget Förlag i Norrköping. På bilden Joakim Hedström och Helene Engström. Fotograf Crelle
Joakim Hedström och Helene Engström, Eget Förlag
Fotograf: Crelle Ekstrand
Pressbild bokförlaget Eget Förlag i Norrköping. På bilden Joakim Hedström och Helene Engström. Fotograf Crelle
Joakim Hedström och Helene Engström, Eget Förlag
Fotograf: Crelle Ekstrand
Pressbild 2 bokförlaget Eget Förlag i Norrköping. På bilden Joakim Hedström och Helene Engström. Fotograf Crelle
Joakim Hedström och Helene Engström, Eget Förlag
Fotograf: Crelle Ekstrand
Pressbild 3 bokförlaget Eget Förlag i Norrköping. På bilden Joakim Hedström och Helene Engström. Fotograf Crelle
Joakim Hedström och Helene Engström, Eget Förlag
Fotograf: Crelle Ekstrand
Pressbild 3 bokförlaget Eget Förlag i Norrköping. På bilden Joakim Hedström och Helene Engström. Fotograf Crelle
Joakim Hedström och Helene Engström, Eget Förlag
Fotograf: Crelle Ekstrand
Joakim Hedström, Eget Förlag, fotograf Crelle Ekstrand

Joakim Hedström, Eget Förlag
Fotograf: Crelle Ekstrand

Helene Engström, Eget Förlag, fotograf Crelle Ekstrand

Helene Engström, Eget Förlag
Fotograf: Crelle Ekstrand

Eget Förlag
Eget Förlags logotyp
CMYK-format (pdf)