Kunskap på nolltid-podden

Poddavsnitt 008 – Personlig assistent – världens bästa och mest underskattade yrke, med Anna Andersson och Susanne Saxvold

Dagens gäster är Anna Andersson och Susanne Saxvold, som har skrivit boken Stolt assistent. De föreläser och utbildar främst assistansbolag, för att sprida kunskap och göra så att personlig assistent blir något mer än ett fatta-själv-yrke – där alla på egen hand behöver komma på vad som funkar bäst.

I dag är de här för att prata om hur det är att jobba som personlig assistent, varför de tycker att det är världens bästa jobb – och varför det är så underskattat.

Ljudtekniker: Erik Almqvist

Anna Andersson & Susanne Saxvold

Anna Andersson och Susanne Saxvold träffades genom assistansen och upptäckte snart att de hade samma hjärtefrågor: att synliggöra och stärka den personliga assistansen. Deras gemensamma erfarenheter – som undersköterska, lärare och allra mest som personliga assistenter – har gett dem värdefull kunskap för att hantera och bemöta olika situationer, inte minst alla etiska och moraliska dilemman inom den personliga assistansen.

De värderar även människors fysiska och psykiska hälsa, vilket gjorde att de startade Glädjejoggen; en prestationsfri motionsform i naturen där alla är välkomna oavsett förmåga.

Anna och Susanne har skrivit boken de själva velat ha som assistenter, anhöriga och arbetsledare. De har många gånger känt sig ensamma och vilsna och saknat tillgång till snabb kunskap. Med Stolt assistent hoppas de att läsarna ska få känslan av att ha en ständigt närvarande kollega i sin ficka, fylld av inspiration och verktyg.

Pressbild
Anna Andersson och Susanne Saxvold, 1 (jpg, foto Anna Eriksson)
Anna Andersson och Susanne Saxvold, 2 (jpg, foto Anna Eriksson)

Kontakt
stoltassistent.com

Poddavsnitt 007 – Hur funkar egentligen en person med autism, med Torbjörn Engström

Dagens gäst är Torbjörn Engström, som har skrivit boken Autism i praktiken. Han jobbar som skötare inom psykiatrisk vård och är speciellt intresserad av autism och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Han menar att en person med autism är som en bil med läckande bensintank. Ingen märker något på bilens prestanda, den åker framåt likt andra bilar. Men bilen stannar mycket tidigare än andra bilar – av brist på bränsle. I motsats till en bil som kan lagas på en verkstad kan man inte ”laga” en autist. I stället måste autisten hitta strategier för att hushålla med krafterna.

I dag ska vi prata om autism och vad det är.

Ljudtekniker: Erik Almqvist

Poddavsnitt 006 – Tänk tvärtom gällande förlåtelse, med Daniel Collin Holgersson

Dagens gäst är Daniel Collin Holgersson, som har skrivit boken Det finns något mer. Han är affärsutvecklare, etisk rådgivare, pastor, fembarnspappa och föreläser ofta om mer filosofiska områden.

Idag är han här för att prata om förlåtelse. Han påstår att om skolor och arbetsplatser utbildade och pratade om vikten av förlåtelse så skulle sjukskrivningstal och skilsmässostatistik sjunka – och kanske skulle även färre människor ta sina liv. Men för att vi ska nå dit behöver vi kanske tänka annorlunda kring hur vi ser på förlåtelse.

Ljudtekniker: Erik Almqvist

Daniel Collin Holgersson

Daniel är född och uppvuxen i Argentina som missionärsbarn. Han flyttade till Sverige som 18-åring för att bli pastor. Efter femton år i den teologiska världen började han en bana utanför kyrkan som föreläsare, etisk rådgivare och affärsutvecklare. Den gemensamma nämnaren i livet har alltid varit ett genuint intresse för människor och samspelet mellan dem. Som föreläsare skiftar han mellan allvar och glädje, och att enkelt förklara djupa saker så att de berör.

Daniel arbetar idag som affärsutvecklare på Almi, etisk rådgivare på Val-Bo behandlingshem och föreläsare. Han bor utanför Norrköping tillsammans med sin fru Kristin och har fem barn. Det finns något mer är hans första bok.

Pressbild
Daniel Collin Holgersson 1 (jpg, foto Crelle)
Daniel Collin Holgersson 2 (jpg, foto Crelle)

Kontakt
danielcollinholgersson.se
LinkedIn

Poddavsnitt 005 – Rekrytera rätt med Big Five, med Henrik Heslyk

Dagens gäst i podden är psykologen Henrik Heslyk, som är expert inom talent management och författare till boken Människor till låns (som handlar just om detta). Till vardags jobbar han med HR-strategier och hjälper organisationer att locka till sig rätt talanger, utveckla dem och skapa ett uthålligt engagemang.

I dag pratar vi om rekrytering. Att det finns fem viktiga faktorer att titta på när vi ska anställa någon. Det här är faktorer som de flesta känner till. Men varför har vi då samtidigt en tendens att prioritera galet och anställa fel människor?

Ljudtekniker: Erik Almqvist

Henrik Heslyk

Henrik Heslyk är psykologen som under tolv år var talent manager och hjälpte Securitas Direct och Verisure under deras expansiva resa genom Europa.

Nu arbetar han som ledningsrådgivare, både i Sverige och internationellt, med att utveckla och implementera strategier inom hr-området. Dessa strategier har han skrivit om i boken Människor till låns.

Pressbild
Henrik Heslyk (jpg, foto Satu Knape)

Kontakt
heslykdevelopment.com/
LinkedIn

Poddavsnitt 004 – Nätverka med hjärtat, med Helene Engström

Dagens gäst är författaren Helene Engström, som har skrivit boken Nätverka med hjärtat – och gör bättre affärer. Hon har även drivit olika typer av nätverk i decennier, bland annat som anställd på Östsvenska Handelskammaren. Ännu mer är hon känd som grundaren av Eget Förlag och jobbar till vardags som förläggare på bokförlaget.

I dag pratar vi om nätverkande. Vad det är, hur du hittar nätverken och vad en halvt ansiktsblind förläggare gör för att slippa gå runt och hälsa på alla människor tre gånger.

Dagens gäst, Helene Engström: egetforlag.se
Ljudtekniker: Erik Almqvist

Poddavsnitt 003 – Jag är bara ärlig, med Sverker Wadstein

Dagens gäst är samtalsterapeuten och författaren Sverker Wadstein, som har skrivit boken Konsten att vara vuxen och är medförfattare till boken Å ena sidan – en bok med det knasiga syftet att få till en mer vuxen politisk debatt.

I dag pratar vi om ärlighet. Och vad det egentligen betyder när någon säger: ”Jag är bara ärlig.” För är det inte bara ett annat sätt att säga att vår åsikt är den som betyder något, och att vi skiter i vad andra tycker.

Dagens gäst, Sverker Wadstein: brarelationer.se
Ljudtekniker: Erik Almqvist

Poddavsnitt 002 – Kreativa möten, med Ewa Svensson

Dagens gäst är Ewa Svensson, som tillsammans med Kristina Swenningsson har skrivit boken Kreativ på jobbet – roligare och smartare möten. Hon utbildar företag i att bli mer innovativa och hjälper dem ta fram nya lösningar på gamla problem.

I dag pratar vi om möten. Och främst kreativa såna. För visst måste det finns sätt att göra segdragna möten roligare. Och få bort en hel del av de där människor-träffar-andra-människor på en kaffe och bulle, utan att komma fram till något.

Ljudtekniker: Erik Almqvist

Ewa Svensson & Kristina Swenningsson

Mängder av människor har upptäckt kraften i att öka kvaliteten i sina möten med den enkla metodik Kristina Swenningsson och Ewa Svensson lär ut i sin bok Kreativ på jobbet – Roligare och smartare möten.

De är experter på att öka kreativiteten och innovationsförmågan i olika organisationer och driver företaget Crearum tillsammans. Att stimulera till en kreativ miljö är viktigt för att utvecklas och skapa engagemang. Ett enkelt sätt att börja är just genom kreativa möten!

Pressbild
Kristina Swenningsson och Ewa Svensson (jpg, foto Crelle)

Kontakt
crearum.se
Facebook-sida
LinkedIn (Ewa)
LinkedIn (Kristina)

Poddavsnitt 001 – Välmåendemenyn, med Ulrika Borén

Dagens gäst är Ulrika Borén, som har skrivit böckerna Lysande stjärnor på en nattsvart himmel, och Pausa – en handbok om återhämtning. Hon arbetar som föreläsare, coach- och samtalsterapeut och yogalärare.

I dag pratar vi om välmåendemenyn. Även om det kanske låter som buffébordet på salladsrestaurangen handlar det om något annat. Vad menas egentligen med att skogsbada? Att kryssa i kalendern. Och att skapa vardagsmagi. Varför ska vi göra det? Och ännu mer intressant, hur går det till?

Ljudtekniker: Erik Almqvist

Ulrika Borén

Ulrika Borén. Kvinnan som fick en hjärntumör och besvärlig epilepsi. Hon vägrade att ge sig och hittade istället verktygen för att få livet att fungera igen. I dag reser hon landet runt och hjälper andra att bli mer medvetet närvarande i nuet och ta pauser i vardagen.

Pauser för hjärnan är vad fysisk träning är för kroppen. Båda gör att du orkar mer och slipper bli sjuk av stress. Hur du tränar kroppen vet du nog. Men hur tränar du hjärnan? I boken Pausa hittar du några av Ulrikas tips.

Ulrika Borén är föreläsare och kursledare inom mindfulness och yoga. Hon är utbildad inom motiverande samtal och kognitiv beteendeterapi. Hon har skrivit böckerna Pausa och Lysande stjärnor på en nattsvart himmel.

Pressbild
Ulrika Borén (jpg, foto Crelle)

Kontakt
ulrikaboren.se
LinkedIn
Facebook
Instagram

Om podden

Vi älskar att sprida snabb kunskap som du kan ta till dig och börja använda direkt. Oavsett om det sker via böcker, föreläsningar, utbildningar eller poddar.

Du kan även lyssna via SpotifyApple podcast, Google podcasts och andra ställen där poddar finns.

Frågor? Kommentarer? Hör av dig.

"Ni är långt ifrån de vanliga människorna jag har en jobbrelation till. Ni är väldigt mycket blommigare och roligare."

David Stavegård, författare till Excel helt enkelt och Diagram helt enkelt