Dagens gäst är Frida Södermark, som har skrivit böckerna Orka!Våga! och Klara! – att vara aktiv förälder. Frida Södermark är en av världens bästa ultralöpare och är för det mesta ute på äventyr i världen.

I dagens avsnitt pratar vi om att befinna sig utanför sin comfortzon. Om varför det är bra att utsätta sig för sådant som är obekvämt.

Ljudtekniker: Erik Almqvist

Poddsummering: Emelie Larsson


Summering av podden

I dagens avsnitt pratar vi med Frida Södermark om hur bra det är att befinna sig utanför sin comfortzon. Det låter sjukt läskigt, men oroa dig inte. Frida kommer gå igenom varför du bör utsätta dig för sådant som är obekvämt och vad som kan vara bra att tänka på.

Frida Södermark är ultralöpare, vilket betyder att hennes distans är 100 kilometer. När hon stöter på något som jobbigt under sina löprundor brukar hon se det som en möjlighet att få träna på att finna sig i det jobbiga. Det låter nästan lite provocerande, men visst har hon en poäng.

Det här tankesättet går att applicera på mer än bara ultralöpning. När du ser det jobbiga som ett lärdomstillfälle, vare sig det är på jobbet eller under din träning, menar Frida att det blir lättare nästa gång du upplever samma känsla.

Det är såklart lockande att ge upp och sluta när det känns jobbigt, men om du ger upp utvecklas du inte och tar dig inte vidare. Hennes rekommendation är just att fortsätta istället. Det är inte säkert att du presterar lika bra som du tänkt dig, men du kommer ha en bra känsla i kroppen efteråt – när du har mött det jobbiga och gått igenom det.

Träna på att befinna dig utanför comfortzonen

  1. Inspireras av andra som vågar göra klart. Gör färdigt, trots att det inte blir det resultat du hade önskat. Du hamnar annars enkelt i mönstret av att se avbrytandet som en möjlighet.
  2. Påminn dig själv om att den jobbiga känslan är en möjlighet att få träna på att hantera din känslor.  
  3. Försök vända den jobbiga känslan till en positiv. Springer du ett lopp och känner att du inte orkar mer? Ta ett stopp vid nästa energistation och fika lite eller snacka med andra löpare, och se om du kan vända känsla och hitta motivationen att fortsätta. 
  4. Ha delmål. Frida delar exempelvis upp sina löprundor i delar för att det ska kännas mindre övermäktigt.
  5. Använd dig av visuella bilder. Tänk på sådant som ger dig energi.
Frida Södermark

Frida Södermark föreläser om hur vi kan få in mer träning, äventyr och livsglädje i våra liv. Hon är en av världens bästa ultralöpare (en sådan som springer tiomilalopp) och är för det mesta ute på äventyr i världen. Bland meriterna finns bland annat SM-guld 100 km, VM-silver i lag 100 km och EM-guld i lag 100 km.

Hon är en flitigt anlitad föreläsare som inspirerar åhörarna att själva uppnå sina mål och börja leva drömmen oavsett vad den handlar om.

Frida är författare till Orka! Träning och äventyr i vardagen, en bok fylld av tips och inspiration, både för otränade och vana motionärer. Hon har även skrivit Våga! En väldigt annorlunda reseguide och Klara – att vara aktiv förälder.

Pressbilder författare
Frida Södermark och Klara (jpg, foto Niclas Fasth)
Frida Södermark (png, foto Emma Lado)

Pressbilder böcker
Orka – träning och äventyr i vardagen (jpg)
Våga – en väldigt annorlunda reseguide (jpg)
Klara – att vara aktiv förälder (jpg)

Digitala utbildningar
Elittänk i arbetslivet
Orka! Passion som drivkraft
Träningsglädje i vardagen
Våga! Väx genom motgångar och gå din egen väg

Kontakt
loparaventyret.se
LinkedIn