Dagens gäst är Frida Södermark, som har skrivit böckerna Orka! och Våga! Frida Södermark är en av världens bästa ultralöpare och är för det mesta ute på äventyr i världen.

Idag ska vi prata om livsstilsmyter. Och om hur lite som krävs för att göra en livsstilsförändring.

Ljudtekniker: Erik Almqvist

Poddsummering: Emelie Larsson


Summering av podden

När vi tänker på förändring ser vi ofta något stort och livsomvälvande framför oss. En förändring kan mycket riktigt vara något som förändrar vårt liv, men det behöver inte innebära att det är lika jobbigt och svårt som det låter. I det här avsnittet går Frida Södermark igenom några vanliga livsmyter inom motion och vanor, men också hur vi kan lära oss hur vi vänder dem till vår fördel.

Frida började löpträna kontinuerligt vid 28 års ålder och idag är hon 45 och ultralöperska. Men tro inte att det här avsnittet kommer gå ut på att övertala dig till att bli elitlöpare. Frida vill i stället att alla ska få chansen att upptäcka sin egen passion och berättar hur du kan gå från noll till något.

Tre livsstilsmyter

En vanlig uppfattning om träning är att du måste springa ett visst antal mil i veckan för att det ska anses som effektiv träning, men fokuset bör i stället ligga på att göra någonting, eftersom det är bättre än inget. Frida säger att det viktigaste är att komma i gång och ta sig ut. Du behöver inte ens ha ordentliga träningskläder för att kunna börja.

En annan vanlig uppfattning inom motion är att det krävs att du har den dyraste och mest populära typen av utrustning, men det stämmer inte. I början kan det dessutom vara skönt att inte köpa på sig en massa utrustning till en aktivitet som du inte än vet om den passar dig eller inte.

Nästa myt är den som brukar lyda att du inte kan kombinera träning med vardagssysslor. Självklart kan du springa till postutlämningen eller ta en långpromenad samtidigt som du har ett jobbmöte.

Så går du från noll till något

Ta dig inte vatten över huvudet. Mät till exempel upp en sträcka som du någon gång vill kunna jogga. Börja med att promenera sträckan och nästa gång joggar du så långt du orkar. Se till att fortsätta så tills du klarar ditt mål.

Vinn över dig själv och inte andra. Det innebär att du slutar jämföra dig med andra och fokuserar på din egen träning och dina egna mål.

Du behöver inte ta bort allt det goda. Det är helt okej att fortsätta äta godis eller dricka vin. Träningen behöver inte betyda att du måste sluta äta det du tycker om, men se till att göra det i rimliga mängder. Det är kanske inte helt rimligt att springa 3 km och sedan belöna sig genom att trycka 1 kg lösgodis, även fast man väldigt gärna skulle vilja.

Använd dig av motivationsfaktorer. Hitta sådant som motiverar dig under tiden du motionerar. Det kan till exempel vara att du springer i ett område som intresserar dig eller ta cykeln till en park du alltid har velat kolla in.

Försök få det till en rutin. När du når känslan av att du inte vill vara utan din motionstyp kommer träningen bli en mer naturlig del i din vardag och förändringen känns helt plötsligt inte alls lika jobbig som den gjorde i början. Låt det också ta tid, för det är inte alltid det sker med en gång.

Frida Södermark

Frida Södermark föreläser om hur vi kan få in mer träning, äventyr och livsglädje i våra liv. Hon är en av världens bästa ultralöpare (en sådan som springer tiomilalopp) och är för det mesta ute på äventyr i världen. Bland meriterna finns bland annat SM-guld 100 km, VM-silver i lag 100 km och EM-guld i lag 100 km.

Hon är en flitigt anlitad föreläsare som inspirerar åhörarna att själva uppnå sina mål och börja leva drömmen oavsett vad den handlar om.

Frida är författare till Orka! Träning och äventyr i vardagen, en bok fylld av tips och inspiration, både för otränade och vana motionärer. Hon har även skrivit Våga! En väldigt annorlunda reseguide och Klara – att vara aktiv förälder.

Pressbilder författare
Frida Södermark och Klara (jpg, foto Niclas Fasth)
Frida Södermark (png, foto Emma Lado)

Pressbilder böcker
Orka – träning och äventyr i vardagen (jpg)
Våga – en väldigt annorlunda reseguide (jpg)
Klara – att vara aktiv förälder (jpg)

Digitala utbildningar
Elittänk i arbetslivet
Orka! Passion som drivkraft
Träningsglädje i vardagen
Våga! Väx genom motgångar och gå din egen väg

Kontakt
loparaventyret.se
LinkedIn