Det kanske bästa med att skriva en bok är releasefesten. När allt ljus är på dig och du står där med boken i handen. När du säger några väl valda ord om hur stolt du är och sedan höjer glaset i en skål. Och vem säger att du bara ska ha en fest? Du kan lika gärna arrangera en enda gigantfest som fem mindre boksläpp i olika städer.

En glad författare med sin nya bok

Tanken med ett boksläpp är att fira att du äntligen har nått fram till att kunna stå där med din bok, och att få göra det med människor som vill uppmärksamma dig. Det finns verkligen inga regler för hur det ska vara. Du kan ha ett enkelt minisläpp med dina närmaste eller slå på stort för massor med människor, du, dina ambitioner och din budget bestämmer.

Välj en bra tidpunkt

Det bästa är att ha bokreleasen så snart boken kommit från tryckeriet. Då har du störst chans att utnyttja nyhetens behag och rida på den vågen.

Vi brukar rekommendera våra författare att begränsa firandet till ett fåtal timmar (ofta två). Det ökar chansen att gästerna kommer dit samtidigt och skapar den där sköna vi-har-något-att-fira-känslan.

Passar det bättre att ha en frukostträff, ett fikamingel på eftermiddagen eller en fest framåt kvällen? Tidpunkten bestämmer vilka förväntningar gästerna ska ha på boksläppet. Få människor förväntar sig alkohol på en frukostträff, medan desto fler förväntar sig att få en öl om du arrangerar releasen framåt kvällen.

Bjud in rätt gäster

Fundera på vilka du vill bjuda till festen. Nära och kära, kollegor och vänner kan vara de första du tänker på. Men du kan också ta tillfället i akt att synas för dem du vill ska se dig. Det här kan vara framtida kunder eller personer du vill samarbeta med.

Fundera även igenom om du vill bjuda lokala tidningar, tevekanaler, journalister, bloggare och intresserade influencers.

En passande lokal

När du vet ungefär vilka och hur många du ska bjuda är det dags att hitta en passande lokal (eller så gör du tvärtom – bestäm lokalen först och anpassa antalet gäster efter den).

Du kan lika gärna ha ditt boksläpp i en restaurang eller ett kafé, som i en festlokal eller på en konferensanläggningar. Fundera på vilken känsla du tycker passar dig och boken bäst.

Du kan också ha boksläppet på en plats som passar ihop med boken. Om du har skrivit en bok om ekonomi kanske det passar att arrangera festen på redovisningsbyrå. Om du har skrivit en bok om friluftsliv kan du ha boksläppet vid ett elljusspår.

Tänk på att det är bra om lokalen ligger centralt och att den är lätt att ta sig till med bil och kollektivtrafik.

Mat och dryck

Bjud på något litet att äta och dricka. Det viktigaste på ett boksläpp är inte vad gästerna får att äta, utan såklart du och boken. Men som med alla fester är det bra om du bjuder på någonting.

Vi har varit på boksläpp som har serverat bara pizza och dricka, och andra som har haft lyxiga bufféer med champagne. Du bestämmer vad du vill bjuda på och vilken budget som passar. Så länge det känns rätt för dig kommer det att bli bra även för gästerna.

Tänk på att du lika gärna kan köra en alkoholfri bokrelease.

En glad föreläsare med publik på ett boksläpp

Håll ett kort tal

Se till att alla gäster har anlänt innan du tar några minuter för att berätta om boken.

Nöj dig med att kort förklara vad boken handlar om och vilka du vill tacka. Om du vill – och om det passar – kan du såklart läsa en kortare text. Vi vill poängtera att kortare är bättre. Du vill snarare att gästerna ska prata med varandra och köpa boken av dig, än att få en utdragen show som riskerar att bli tråkig.

Självklart avslutar du med att säga att du nu kommer att sätta dig vid ett bord för att signera och sälja böckerna till ett särskilt bokreleasepris.

Om boksläppet pågår i två timmar kan du hålla talet trettio minuter efter att du öppnade dörrarna. 

Fokus på rätt presenter

Tänk på att gäster ibland vill ta med sig blommor och andra presenter för att gratulera dig och tacka för att de fick komma till boksläppet. Förbered gärna med ett presentbord, och någon som tar hand om blommorna du får. Om du vill undvika gåvor kan du redan i inbjudan skriva att du inte vill ha några. Ännu bättre är det om du säger att den bästa presenten som gästerna kan ge dig (förutom att dyka upp) är att köpa signerade böcker av dig på plats.

Och apropå inbjudan så är det bra om du är ute i god tid med den. Skicka gärna ut den åtminstone två–tre veckor innan festen. Kom ihåg att skriva dit ett senaste datum när du vill ha deras svar. Skicka sedan ut en påminnelse när det här datumet har passerat (några dagar innan boksläppet) till dem som inte har svarat.

Lycka till!