
Under bokförlagets alla år har vi provat många sätt för att skriva en bok. Det vi beskriver här är den metod vi tycker fungerar allra bäst, oavsett om du har skrivit böcker tidigare eller inte. Vi kallar den för innehållsförteckningsmetoden. Den har fyra enkla steg.
Det viktigaste att veta innan du ger dig på den är att den i omgångar kan kännas kaotisk. Det är medvetet. Med den här metoden kommer du att trimma fram boken i omgångar, snarare än att direkt försöka dig på att skriva det stora mästerverket från början till slut – vilket är snudd på omöjligt.
Värt att säga är att den här metoden passar bäst för faktaböcker och handböcker.
Steg 1 – skriv ner huvudrubrikerna
Tricket är att börja med att skapa en enkel innehållsförteckning till din bok (även om den kommer att justeras längre fram).
Vilka är huvudrubrikerna i din bok? Skriv ner dem på ett papper eller i datorn. En huvudrubrik skulle kunna vara förberedelser om du skriver en bok om presentationsteknik, eller motivation om du skriver en träningsbok.
Kommer din bok att följa en röd tråd, en process eller har du en massa fristående tips? Måste läsaren känna till eller göra en sak innan den går på nästa?
Tänk på att alla böcker inte behöver läsas från början till slut. Om boken ska vara en verktygslåda fylld av användbara tips kanske det inte finns någon röd tråd.
Steg 2 – dags för underrubriker
Fyll på huvudrubrikerna med underrubriker. Försök undvika att skriva längre texter i det här läget. Det är bättre om du väntar tills du vet mer om hur innehållsförteckningen kommer att se ut.
Steg 3 – fyll på med innehåll
Fyll på underrubrikerna med tankar om innehållet. Om du vill kan du skriva små avsnitt för att se hur texten känns. Det är nu du börjar märka om dina huvudrubriker (steg 1) och underrubriker (steg 2) fungerar.
Steg 4 – stuva runt
Flytta runt och gruppera om innehållet. Om någonting behöver flyttas runt så gör det. Det du trodde var en huvudrubrik kanske snarare är en underrubrik.
Det är vanligt att göra en felbedömningar. Snarare är det omöjligt att undvika dem. Det du trodde var en underrubrik visar sig kanske vara alldeles för betydelsefullt för att gömmas undan, utan behöver snarare vara ett eget kapitel. Det är sådant här du lär märka först när du börjar skriva.
Gillar du post-it-lappar?
Många tycker att det är enklare att skapa innehållsförteckningen med hjälp av post-it-lappar. Vill du prova?
- Skriv då upp allt du vill ha med i boken. En sak per lapp (alltså en historia, en rubrik, ett tips).
- Sätt upp lapparna på väggen.
- Nu kan du enkelt gruppera och flytta om dem för att få en bra ordning på innehållet.