Dagens gäst är Anna Sjöström, som har skrivit böckerna Glasklart och Pekbok för småfulla. Hon driver företaget Promilletanten och har lärt allt från Försvarsmakten till pensionärer att dricka smartare.

Idag ska vi prata om det svåra alkoholsnacket. Hur du kan prata alkohol med människor du är orolig för.

Ljudtekniker: Erik Almqvist

Poddsummering: Emelie Larsson


Summering av podden

Känner du någon som har problem med alkohol, och som du inte riktigt vet hur du ska ta upp det med? Då är det här avsnittet perfekt för dig. Anna Sjöström går igenom hur vi tar det svåra alkoholsnacket.

Varför känns det egentligen så jobbigt att behöva ifrågasätta någons alkoholvanor?

Det enkla svaret är för att vi ofta tycker att det känns för privat. Att det är för jobbigt att prata om skuld och skam. Det kan även bero på att vi förstår att det finns en anledning till att personen dricker. Det kan vara allt från att personen tycker det är gott till att hen vill dränka sina känslor och jobbiga tankar.

Här är några tips för att kunna ta alkoholsnacket

  1. Det viktigaste av allt är att du gör någonting. Våga ta samtalet. Allt är bättre än ingenting.
  2. Tänk ”Vad är det värsta som kan hända?”. Om personen inte vill prata vidare om det går hen kanske därifrån, men vad gör det? Det kommer inte få personen att dricka ännu mer.
  3. Förbered dig på dålig stämning. Alkoholen fyller en funktion i personens liv, vilket gör att hen sannolikt inte blir jätteglad av att höra att det är problematiskt.
  4. Var redo för att möta motstånd. Ställ hellre frågor än påståenden. Det gör att personen kommer känna sig mindre påhoppad och du möter förhoppningsvis lite mindre motstånd. Tänk även på att använda jag-budskap och säga ”Jag bryr mig om dig och jag är orolig att du dricker för mycket”. Det kan få personen att känna sig mindre anklagad.
  5. Förbered dig inför samtalet. Skriv ner konkreta exempel på situationer som har fått dig att reagera. Det kan vara skönt att ha ifall personen ifrågasätter och säger att det inte stämmer.
  6. Innan samtalet bör du fundera över dina egna alkoholvanor. För dina tankar kan snurra runt och riktas mot dig, som en riktig tillbaka-kaka.
Anna Sjöström

Anna Sjöström brukar säga att hon tillhör sin egen målgrupp. Om hon inte haft de kunskaper och verktyg som hon numera utbildar i, hade hon förmodligen druckit för mycket.

Hon har genomfört tusentals föreläsningar, skrivit flera böcker om alkohol, gått utbildningar och studerat forskningsresultat. Om det är en sak hon har lärt sig så är det att pekpinnar och att prata problem inte fungerar. Vi behöver prata om hur vi dricker, varför vi gör det – och hur vi kan fortsätta utan att öka risken för problem.

Pressbilder författare
Anna Sjöström 1 (jpg, foto Kajsa-Stina Romin)
Anna Sjöström 2 (jpg, foto Kajsa-Stina Romin)

Pressbild bok
Glasklart (jpg)

Digitala utbildningar
Att förebygga alkoholproblem (för anställda)
Att förebygga alkoholproblem på arbetsplatsen (för chefer och ledare)
Hur mycket kan jag dricka? (för privatpersoner)

Kontakt
Promilletanten.se
Linkedin
Youtube