Dagens gäst är Anna Sjöström, som har skrivit böckerna Glasklart och Pekbok för småfulla. Hon driver företaget Promilletanten och har lärt allt från Försvarsmakten till pensionärer att dricka smartare.

Idag ska vi prata om hur du vet om du dricker för mycket.

Ljudtekniker: Erik Almqvist

Poddsummering: Emelie Larsson


Summering av podden

Det är alltid lättare att prata om hur mycket andra dricker, eftersom det kan bli jobbigt att prata om sina egna alkoholvanor. I dagens avsnitt vänder vi det här och pratar om hur vi själva kan vara uppmärksamma på om vi dricker för mycket.

Många av oss förknippar alkohol med roliga och skruvade historier, men det hänger också samman med både olyckor och lidanden. Därför är det bra att känna till vissa riktlinjer.

Anna Sjöström berättar att människor som har en problematisk relation till alkohol brukar tänka betydligt mer på när de får dricka nästa gång, än vad människor med en sund relation gör. Hon går igenom alkoholens version av kostcirkeln och presenterar riktlinjer för ett lågriskbruk.

Precis som det är en dålig idé att fylla halva tallriken med bearnaisesås är det såklart farligt att dricka för mycket alkohol. Men hur mycket är för mycket?

Det säkraste valet är att inte dricka alls, men för oss som gillar att ta ett glas finns det vissa grundprinciper som är bra att gå efter. En kvinna ska hålla sig till 3 standardglas de dagar hon väljer att dricka, medan en man kan sträcka sig till 4 standardglas. Det är helt okej att sprida ut glasen över veckodagarna, men när det är söndag bör varken kvinnor eller män inte ha druckit mer än 10 standardglas.

Men, vad är då ett standardglas? Här är några referensmått.

Ett standardglas alkohol är
• ca 12 cl vin
• 33 cl starköl
• 4 cl starksprit

Vill du veta om du dricker för mycket?

Ställ då dessa frågor till dig själv.

  1. Vad händer med dig när du dricker alkohol? Går det ofta på tok? Hamnar du i bråk, slarvar bort telefonen eller vaknar upp någonstans där du inte har någon aning om vem du är med eller var du är?
  2. Smyger du med ditt drickande? Står du kanske och dricker i garaget medan din partner sitter inne i soffan och kollar på tv?
  3. Tänjer du ofta på gränserna gällande standardglasen?
  4. Hittar du innovativa sätt att kunna dricka mer?
Anna Sjöström

Anna Sjöström brukar säga att hon tillhör sin egen målgrupp. Om hon inte haft de kunskaper och verktyg som hon numera utbildar i, hade hon förmodligen druckit för mycket.

Hon har genomfört tusentals föreläsningar, skrivit flera böcker om alkohol, gått utbildningar och studerat forskningsresultat. Om det är en sak hon har lärt sig så är det att pekpinnar och att prata problem inte fungerar. Vi behöver prata om hur vi dricker, varför vi gör det – och hur vi kan fortsätta utan att öka risken för problem.

Pressbilder författare
Anna Sjöström 1 (jpg, foto Kajsa-Stina Romin)
Anna Sjöström 2 (jpg, foto Kajsa-Stina Romin)

Pressbild bok
Glasklart (jpg)

Digitala utbildningar
Att förebygga alkoholproblem (för anställda)
Att förebygga alkoholproblem på arbetsplatsen (för chefer och ledare)
Hur mycket kan jag dricka? (för privatpersoner)

Kontakt
Promilletanten.se
Linkedin
Youtube