Medan andra i branschen har pekpinnar släpper Anna Sjöström snart en pekbok om alkohol. Anledningen, säger hon, är för att få till ett samtal vi gärna duckar för. Nämligen det om hur vi dricker.

Anna Sjöström beskriver sig som en vanlig Svensson. Hon har familj, bor i lägenhet och gillar vin. Men på en punkt skiljer hon sig rejält. Hon pratar alkohol hela dagarna – medan folk i allmänhet hellre diskuterar pengar, sex och toalettbesök än hur mycket de dricker.

”När det kommer till alkohol vill jag att vi håller två tankar i huvudet samtidigt”, säger Anna Sjöström. ”Det går faktiskt att fortsätta dricka och minska sina risker. Och absolut ingen motiveras av pekpinnar. Det är något som många missar.”

Pekbok för småfulla, som just är en pekbok för vuxna, vill utmana några av de vanligaste fördomarna och uppfattningarna om alkohol. Varför då? För att vi ska börja prata om alkohol, enligt författaren.

”De flesta människor säger att de aldrig dricker mer än vad de klarar av. Men om ingen någonsin gör det, var kommer då alla problem ifrån? Så antingen har jag skrivit en bok för ingen alls, eller så passar den perfekt för den miljon svenskar som dricker lite för mycket. Alltså hela vanliga Svensson-drickare.”

Pekbok för småfulla, en bok om alkohol skriven av Anna Sjöström

Boken finns ute till försäljning i bokhandeln från den 16 april 2020.

Om författaren

Anna Sjöström har jobbat med alkoholfrågan sedan mitten av 90-talet. Hon brukar säga att hon tillhör sin egen målgrupp. Om hon inte hade haft de kunskaper och verktyg hon utbildar i, hade hon förmodligen druckit för mycket. Pekbok för småfulla är hennes fjärde bok.

Om illustratören

Fredrik Bladh är formgivare och illustratör. Han har jobbat mycket med öl-, vin- och spritvarumärken där han designat etiketter och flaskor.

Bilder och kontakt

För mer information, kontakta förläggare Joakim Hedström, joakim@egetforlag.se eller 0708–12 91 21. Högupplösta bilder på boken och författaren finns på fantasifakta.se.

Om Fantasi & Fakta

Fantasi & Fakta är ett bokförlag som ger ut skönlitteratur och faktaböcker. Förlaget är ett imprint under Eget Förlag Sverige AB som grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut ett femtiotal böcker.