En miljon svenskar. Så många är det som dricker lite för mycket för att det ska vara bra för dem. Det är ett gigantiskt hälsoproblem som är svårt att komma åt eftersom människor inte ser riskerna med sin alkoholkonsumtion. Extra viktigt blir det nu i samband med Coronakrisen, då många dricker mer än annars.

”Ingen tycker att den har problem med alkohol, vilket påminner om att alla tycker att de är den bästa bilföraren. Så kanske är detta handboken som ingen behöver. Men om inga människor dricker mer än vad de klarar av, var kommer då alla problem ifrån?” säger Anna Sjöström, författare till en ny bok, Glasklart – Drick smartare.

De som pratar om riskerna med alkohol halar gärna fram pekpinnar och förespråkar nykterhet. På andra sidan står de som älskar drycken, och inte ser några risker med den. Anna Sjöström placerar sig själv i mitten. Hon njuter av vin – och hade druckit för mycket om hon inte haft kunskapen hon utbildar om.

”Vi måste klara av att hålla två tankar i huvudet samtidigt”, säger Anna Sjöström. ”Det går faktiskt att fortsätta dricka och minska sina risker. Särskilt viktigt är det nu i dessa kristider, då många dricker ännu mer än vad de gör annars.”

Glasklart – Drick smartare är en enkel handbok som tar upp varningstecken och punkterar fördomar. Den kommer också med lösningen på hur du dricker smartare.

Om författaren

Anna Sjöström har jobbat med alkoholfrågan sedan mitten av 90-talet. Som 25-åring gjorde hon sitt första uppdrag i branschen, och försökte med pekpinnar utbilda ett gäng jämnåriga amfibiebataljonsoldater. Berättelsen finns med i boken, men enkelt förklarat gick det sådär. Glasklart – Drick smartare är hennes femte bok.

Om förlaget

Eget Förlag ger ut små och snabblästa handböcker på temat kunskap på nolltid. Förlaget grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut ett femtiotal böcker. Högupplösta bilder på boken och författaren finns på egetforlag.se/bocker/glasklart

För mer information, kontakta förläggare Joakim Hedström, 0708–12 91 21, joakim@egetforlag.se.