Ett forskningsområde som är intressant för oss som jobbar med att förebygga problem är riskuppfattningen. Där pekar forskningen på ett återkommande mönster. Det är att vi verkar tycka att risken alltid är högre för andra människor än för oss själva.

Exempelvis är det alltid farligare om andra människor kör i hög hastighet på smala grusvägar om natten än om vi själva gör det. Och klart störst skillnad i riskbedömningen blir det när vi pratar alkohol.

Benbrott visar på en rolig fest

Flera stora undersökningar har visat att de flesta svenskar tycker att Sveriges restriktiva alkoholpolitik är bra. Samtidigt tycker samma personer att den personliga risken med att dricka och festa loss är liten.

Den här motsägelsen skulle kunna förklaras av skillnaden mellan generell riskuppfattning (som inkluderar andra) och personlig riskuppfattning (som handlar om oss själva).

Jag träffar ofta människor som säger att de aldrig dricker mer än vad de klarar av. Men om ingen någonsin gör det, var kommer då alla problem ifrån?

En förklaring till att ingen tycker att de dricker för mycket kan vara de tio procent av människorna som dricker hälften av all alkohol. En annan förklaring kan vara vår syn på vad som egentligen är ett problem.

När vi pratar om alkohol och problem hamnar ofta fokus på allvarliga och mer ovanliga problem som alkoholism, skrumplever och dödsolyckor i trafiken.

De mindre problemen blir snarare roliga historier och en del av vårt sätt att festa. Som att cykla omkull på vägen hem från festen och bryta armen. Eller att ha sex som du senare ångrar. För vissa är det här bara bevis på att de har haft en rolig kväll.

Har du marginalerna på din sida?

En bekant till mig jobbar med ryggmärgsskadade patienter. Hon har genom åren träffat många människor som under en fest har dykt i grunt vatten, slagit i huvudet och blivit förlamade.

När jag hör sådana historier tänker jag att det lika gärna kunde ha varit jag som skadat mig för livet och fått träffa min läkarkompis. Om jag haft marginalerna på fel sida.

För vem har inte varit på en sommarfest vid en sjö, ätit sill och druckit nubbe. Klätt en midsommarstång och dansat. Och mitt i den ljusa och varma sommarnatten fått idén att alla borde bada. Vi har sprungit ner till stranden och gått ut på bryggan, krängt av oss kläderna och kastat oss ut i det mörka och kalla vattnet utan att för en enda sekund fundera över hur djupt det är.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Glasklart - drick smartare, författare Anna SjöströmDet du har läst är ett utdrag från boken Glasklart – drick smartare. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.