Det finns massor av myter som kommer i form av tips på hur du kan förebygga alkoholproblem. Mitt favorittips, som även min mamma använde sig av när jag var tonåring, är att inte dricka alls. Det är också det enda tips som fungerar med 100 procents säkerhet.
Resten av tipsen sprids säkert i all välmening. Och de har troligtvis gjort en viss nytta. Jag tror också att flera av dem bygger på personliga erfarenheter och iakttagelser av hur människor med alkoholproblem beter sig. Men det finns några problem med de här tipsen.
1. Drick inte ensam
För några år sedan läste jag en intressant artikel om riskerna med alkohol. I artikeln uttalade sig en svensk alkoholexpert om vad du ska tänka på om du vill undvika problem. Ett av tipsen var att du inte ska dricka när du är ensam.
Sanningen är att din lever inte bryr sig om vem du dricker med. Jag tror inte heller att en dietist skulle ge en överviktig person tipset att aldrig äta chips ensam. Rent fysiologiskt kan vi därför stryka det här tipset från listan.

2. Drick inte ledsen
Ett annat vanligt tips är att du bara ska dricka när du är glad och i balans. Antagligen kommer antagandet från att ledsna och deprimerade människor riskerar att få i sig för mycket. Men stämmer det verkligen?
Som jag sa lär levern strunta i hur du mår när du dricker. Det som avgör risken för problem handlar om hur mycket – och hur ofta – du dricker. Det handlar inte om varför. Att svepa en flaska vin när du är glad innebär alltså samma hälsorisk som att göra det när du är ledsen.
3. Drick varannan vatten
Poängen med att dricka varannan vatten är enkel. Du får i dig alkoholen långsammare och minskar risken för att bli berusad. Tipset brukar leda till många intressanta diskussioner under mina utbildningar. De flesta av deltagarna kan dock snabbt sätta fingret på problemen. För det första blir du oerhört kissnödig. För det andra finns det ingen övre gräns.
En fråga som dyker upp ibland är: ”Betyder det att jag kan dricka hur mycket som helst så länge jag varvar med vatten?”
Svaret är naturligtvis nej. Men om vi bara sprider budskapet om varannan vatten, utan att berätta var den övre gränsen går, är det naturligtvis svårt att veta när du har nått taket.
En dietist skulle antagligen aldrig uppmana överviktiga personer att ta ett glas vatten mellan varje läsk.
4. Finsprit är bättre för hälsan
Många tror att dyr alkohol som dricks ur fina glas skulle vara bättre för hälsan än det som köps under resan till Tyskland eller dricks från dunken du har köpt av en mystisk filur på en mörk parkeringsplats.
I själva verket spelar det ingen roll var du har köpt alkoholen eller vad som står på etiketten. Om drycken innehåller alkohol och du dricker tillräckligt stora mängder blir du full. Att dessutom dricka tillräckligt ofta och mycket kan leda till alkoholism – oavsett hur fina glasen är.
5. Drick måttligt och ansvarsfullt
Problemet med det här rådet är att ingen egentligen vet vad som är måttligt. Och vad som är lagom för mig behöver inte nödvändigtvis vara samma för dig.
Den här typen av tips är mycket populära bland högriskkonsumenter eftersom de får möjligheten att själva bestämma. Dessutom kan de jämföra sig med någon som dricker mer. Och det känns ju ofta bra.
Ett annat problem med ord som ansvarsfullt är att det brukar förändras i takt med att promillehalten ökar.
Tillbaka till dietisterna igen. Antagligen skulle de aldrig be överviktiga att äta lagom med godis. Istället pratar de om tallriksmodellen, proteiner, kolhydrater och grönsaker.
6. Kaffe snabbar på förbränningen
En genomsnittlig nedbrytningshastighet är cirka 0,5–1 standardglas i timmen. Om du lätt känner av effekten kanske du har en låg förbränning och bör vara extra försiktig.
Däremot är det omöjligt att säga exakt vilken mängd alkohol just din lever kan förbränna per timme utan att göra ett laboratorietest. Vissa förbränner snabbare, andra långsammare. Och du kan inte skynda på hastigheten. Det betyder att bastubad, en kall dusch och starkt kaffe möjligen kan få dig att kvickna till, men promillehalten är oförändrad.
Du kan inte heller öva upp kroppen att bryta ner alkohol snabbare.
7. Åldern skyddar
Jag undervisade en gång de anställda på ett stort företag inom säkerhetsbranschen. Bland deltagarna satt företagsläkaren, vilket gjorde mig extra nervös. Under den andra dagen, när vi pratade om hur utvecklingen av alkoholism typiskt ser ut, begärde läkaren ordet.
”Jag är snart sextio år gammal och har druckit i hela mitt liv. Om jag inte har fått alkoholism nu så lär jag ju inte få det heller!”
Uppfattningen att vi ser på tiden och åldern som någonting bra är rätt vanlig. Jag tror att det delvis kan bero på att alkoholdebatten är så fokuserad på problem bland barn och ungdomar. Det verkar som om vi tänker att problemen alltid startar i barndomen och att vi med hjälp av olika förebyggande metoder i skolåldern kan minska svårigheterna senare i livet.
Min erfarenhet är att det främst är vuxna som har alkoholproblem. Många som söker hjälp är i pensionsåldern och forskning visar att problemen ökar bland äldre.
Jag tycker att det tål att tänkas på. Verkligheten är inte alltid som vi tror att den är.
Vill du veta mer?
Det du har läst är ett utdrag från boken Glasklart – drick smartare. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.