Jag träffar ofta människor som tror att deras höga tolerans skyddar dem, men i verkligheten är det precis tvärtom. Även om det kan kännas bakvänt är det faktiskt låg tolerans som ger ett bra skydd. Låt mig förklara hur det ligger till.

Toleransnivån är ett objektivt mått på hur påverkad du är vid en viss promillenivå. Det är alltså inget du själv tycker och känner.

I högstadiet fick jag lära mig att vid tre promille blir personer medvetslösa och vid fem promille dör de. Det är sant, om vi pratar om människor med låg tolerans.

På en alkoholmottagning kan det komma in personer på morgonen som ser hyfsat nyktra ut och ändå blåser 2,5 promille. De har alltså utvecklat en hög tolerans mot alkohol och ser därför inte påverkade ut. Det beror på att hjärnan nu har anpassat sig och kan fungera normalt även under sådana förhållanden.

Jag tycker inte att det är konstigt att människor tolkar sin höga tolerans som ett skydd. Om du får hjälpa din vän hem efter varje fest – trots att ni dricker lika mycket – känns det såklart som att det är du som är bättre på att hantera alkohol.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Glasklart - drick smartare, författare Anna SjöströmDet du har läst är ett utdrag från boken Glasklart – drick smartare. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.