En ny bok menar att du inte behöver plugga retorik för att bli en bra talare. Snarare handlar det om saker som att vara tyst och att våga mer utifrån just dina förutsättningar.

Första gången Joakim Hedström stod på en scen var som tioåring, då han spelade marimba inför en fullsatt skolaula. På grund av stressen är det här ett minne han alltid kommer att bära med sig. Och det enda som Magnus Bergman minns från sin scendebut är suset i öronen, hur världen snurrade och att han blev tomatröd i ansiktet.

Nu har de skrivit en enkel handbok som vänder sig till människor som vill bli bättre talare. Istället för att försöka lära ut retorik förespråkar författarna vikten av fikapauser, att våga vara tyst och att använda tekniker från improvisationsteater. Därför hittar du i boken exempelvis övningen Tre saker, där svaret på frågan Tre saker du vill ha på smörgåsen mycket väl kan bli påskhare, fladdermus och en gräsmatta.

”Vi har somnat till alldeles för många ledare, lärare och även föreläsare. Det var en anledning till att skriva boken”, säger Magnus Bergman. ”Sedan har vi själva gjort alla misstag du kan komma på. Så vi slog ihop Joakims reklambakgrund med min som professionell improvisatör, för att visa att alla människor snabbt kan bli bättre talare.”

Boken Prata så någon bryr sig riktar sig till alla som vill våga mer utifrån sin egen scen, oavsett om denna är ett klassrum, mötesrummet på jobbet eller Globen. På varje uppslag finns ett nytt tips eller en övning. Boken finns ute i bokhandeln nu.

Om författarna

Författarna är föreläsare med en bakgrund från reklambyråer, ledarskap och improvisationsteater. De föddes knappast till talare själva utan vet mycket väl vad scenskräck, tomatröda ansikten och ångest innebär. Och att alla kan hitta sitt eget sätt för att minska problemen.

Det här är Joakim Hedströms fjortonde bok och Magnus Bergmans första.

Om förlaget

Eget Förlag ger ut små och snabblästa handböcker på temat kunskap på nolltid. Förlaget grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut ett femtiotal böcker. Högupplösta bilder på boken och författarna finns på egetforlag.se/bocker/prata-sa-nagon-bryr-sig/.

För mer information, hör gärna av dig till Helene Engström, förlagschef,
0708–12 91 81, helene.engstrom@egetforlag.se