Hur inleder du dina föreläsningar, presentationer eller tal? Ta ditt material, fokusera på introt och prova något av de här tipsen.

Ställ dig mitt bland dem som lyssnar och prata därifrån, eftersom alla förväntar sig något annat.

Släck ner lokalen och visa en kort film.

Be alla att ställa sig upp och hälsa på personerna bredvid dem för att få bort den inledande pinsamma tystnaden.

Börja med en övning för att lätta upp stämningen. ”Hej! Innan jag berättar vem jag är och vad vi ska göra här i dag tänkte jag att vi skulle …”

Fråga vad deras förväntningar är, så du vet vad du har att jobba med. ”Innan vi kör igång tänkte jag kolla vad ni vill ha och förväntar er. För den här stunden handlar om er, inte mig.”

Börja med syftet. Var övertydlig med vad du vill. Förklara varför du är där och vad ni ska göra. Du kan även berätta vad du vill att lyssnarna ska göra efteråt. Med en ödmjuk inställning kan du till och med inleda ett säljmöte med att förklara vad du vill att de framtida köparna ska göra. ”När vi är färdiga här hoppas jag att du har fått en tillräckligt tydlig bild av mig och vad jag kan erbjuda för att vi ska kunna …”


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Prata så någon bryr sig, Joakim Hedström och Magnus BergmanDet du har läst är ett utdrag från boken Prata så någon bryr sig. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.