Storytelling är ett coolt ord för något urbota enkelt. Människor har berättat historier för varandra i tusentals år. I korthet handlar storytelling om att skapa berättelser som berör för att du väver in känslor och mänsklighet.

De flesta människor påstår att de inte kan berätta historier. Sanningen är att vi gör det hela dagarna. Du berättar någonting för kollegorna, sambon, barnen och vännerna. När du berättar om hur det var på lunchen, festen eller promenaden använder du dig av storytelling – utan att veta om det. ”I går när jag …” är en utmärkt början på en bra historia.

Varför skulle det vara svårare att använda storytelling på scenen? Ingen vill höra dig skryta, men alla gillar en bra berättelse. Det är så enkelt.

Varför då? För att berättelser påverkar oss genom våra känslor och gör att vi minns poängen så mycket lättare.

Om du ska få en tonåring att sluta röka räcker det antagligen inte med att visa bilder på förstörda lungor. Kanske får det större effekt om du berättar om hur det går till på tobaksodlingarna och arbetsförhållandena där? Är det barn som skördar tobaksbladen? Vilken miljöpåverkan har odlingarna och rökandet?


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Prata så någon bryr sig, Joakim Hedström och Magnus BergmanDet du har läst är ett utdrag från boken Prata så någon bryr sig. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.