Helene Engström, vd Eget Förlag Sverige ABHelene Engström klev av karriären i Norrköpings näringsliv och satsade allt på drömmen. En dröm om att jobba i en bransch som många ansåg vara döende. I dag, sex år senare, har hon gett ut 30 böcker och anställt en kollega.

Helene Engström är litteratur- och språkvetaren som länge jobbade i en privat näringslivsorganisation. Men till slut gick det inte längre att strunta i vad hon hade drömt om sedan hon var liten. Hon kände att det var nu eller aldrig, sade upp sig och satsade allt på att starta ett eget bokförlag.

”Förlagsdrömmen fick jag som barn när pappa sa att jag borde bli lektör, och när han förklarat vad det var”, säger Helene. ”Nu, ett halvt liv senare, har jag ett förlag där vi är två anställda. Under sommaren gav vi ut vår trettionde bok.”

Förlaget, som heter Eget Förlag, ger ut små och snabblästa handböcker. Istället för att ge hela bilden i ett ämnet är tanken att ge läsaren en bred men lätt ingång i det. Något de kallar kunskap på nolltid.

”Jag snubblade över bokformatet när jag som 19-åring bodde i Tyskland för att läsa tyska. Där hittade jag små böcker med klassiker som Schiller och Brecht och blev förälskad i det lilla formatet. Sedan tog det ytterligare tjugo år innan jag landade i vad som nu är Eget Förlag.”

Förlaget har också en avdelning för andra typer av böcker, Fantasi & Fakta. Här har de bland annat gett ut en barnbok.

Kontaktperson

Helene Engström, 0708–12 91 81, helene.engstrom@egetforlag.se

Om förlaget

Eget Förlag ger ut små och snabblästa handböcker på temat kunskap på nolltid. Förlaget grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut ett femtiotal böcker. Högupplösta bilder finns på egetforlag.se/om-forlaget/