Egentligen finns det väl lika många anledningar att skriva en bok som det finns människor på den här planeten. Så om du frågar oss om du borde lägga tid och energi på att skriva en bok svarar vi ja – såklart ska du det. Sedan har vi ingen aning om vilken bok det ska vara eller om vi är rätt förlag för dig, men det kan vi prata ihop oss kring.
Att skriva en bok är en investering i dig själv. Det är en av de främsta anledningarna till att du borde göra det. Åtminstone om du är intresserad av att utvecklas. För det kommer att hända saker med dig längs resan – oavsett om du skriver dikter, skönlitterära texter eller handböcker.
Dessutom är skrivandet ett utmärkt sätt att samla och dela kunskap, erfarenheter och tankar med världen. Visst kan det vara otäckt att öppna upp och göra dig sårbar för vad andra kommer att tycka. Samtidigt är det också en av fördelarna. För du kommer att lära dig oerhört mycket om både dig själv och det ämne du redan trodde dig veta allt om.
Många människor skriver böcker för att det är något de har drömt om. Vissa gör det för att förverkliga sig själva eller få en egoboost. Andra vill åt utmaningen eller visa omgivningen vad de går för.
Att skriva boken är bara starten på resan. Jämför det med att vänta barn. Blivande föräldrar är fullt upptagna med allt som händer fram till förlossningen, medan den riktiga resan egentligen börjar när barnet har fötts. Likadant är det med böcker.
Utifrån vår vinkel (där vi hjälper föreläsare ta nästa steg i karriären) så är en av de stora fördelarna att trovärdigheten för dig ökar. Det är någonting med böcker som gör att författare nästan automatiskt blir experter och auktoriteter inom sina områden.
En annan anledning till att skriva en bok är att böcker öppnar dörrar. Ditt namn kommer att spridas till företag och branscher du inte visste fanns – och till människor som inte tidigare kände till dig.
Är vi rätt förlag för dig?
Vi kommer aldrig att säga att du borde eller måste skriva en bok. Den biten får du ta ansvar för själv, för vi kan inte säga vad du ska göra. Däremot är vi riktigt duktiga på att lyssna och lirka, och få dig att släppa taget om begränsningarna i ditt liv och istället se möjligheterna.
Därför kommer vi att utmana dig. Ifrågasätta dina valda sanningar. Säga till dig att du faktiskt får göra lite vad du vill med ditt liv och att du inte är bunden av allt du tidigare har gjort.
Om du efter det fortfarande vill skriva en bok och ser din framtid som författare, ja då finns vi där för dig.
Här är några av frågorna vi gillar att ställa till blivande författare. Om du vill kan du redan nu börja fundera på dem. Sedan, när vi har skrivit avtal, finns vi här för att guida dig igenom dem och mycket mer.
Till viss del hänger frågorna ihop med varandra. Såklart gör de det, för allt vi pratar om handlar ju om din utveckling.

1. Vad gör du om två–tre år?
Vart är du på väg? Vad är drömmen och målet? Vilka delmål har du på vägen? Treårsfrågan handlar om att förstå hur boken kan vara en pusselbit för att nå dit.
Du kanske är etablerad inom ett område i dag, men vill göra mer inom ett annat. Vill du ha färre och bättre betalda föreläsningar? Vill du bli debattör från en ö i skärgården? Resa mer – eller mindre?
För att inte boken ska bli dina memoarer behöver du tänka framåt och vad du vill göra då.
2. Vad ska boken ska göra för dig?
Den här frågan handlar om vilken nytta du och ditt företag skulle ha av en bok, alltså vilken språngbräda som den skulle kunna vara för utvecklingen framåt. Ska boken ge dig fler föreläsningar och uppdrag? Vill du sitta med i P1-studion eller tevesofforna? Vill du bli experten alla vill ha med i paneldebatter? Eller hålla en TED-föreläsning?
Vi vill att boken ska vara en språngbräda till dig och din djupare kunskap. När den sprids blir människor nyfikna och vill veta mer – och förhoppningsvis kan du räkna med fler bokningar och uppdrag.
3. Hur vill du använda din bok?
Här vill vi att du är konkret. Att erövra och förändra världen är roligt, men knappast handfast. Vill du skicka ut gratisböcker till Sveriges alla nyföretagare? Låta den ingå i ditt föreläsningsarvode? Hålla utbildningar utifrån boken? Sälja den som dokumentation, istället för att mejla ut din powerpoint?
Ju mer konkret du är med hur du tänker att du kan använda boken, desto lättare blir det att få ut den till läsarna.
Här har du några tips på hur du kan använda din bok.
4. Vad ska boken göra för världen?
Vad vill du ska hända med läsaren när den har läst klart boken? Vad ska den ha lärt sig? Vad ska den göra och känna då? Vilken effekt på individen, organisationen och samhället vill du se? Handlar det om att bli friskare, mer hållbar, påhittigare, klokare, kaxigare, mer omtänksam?