Ikon:Författare som föreläser

Du har kanske redan hört historien om hur allt började. Hur pappa Åke tände en reaktorstark glöd i sin lilla dotter genom att berätta att det faktiskt går att jobba med böcker. Men det krävdes studier i Tyskland, en massa kringelikrokar i livet och tre decennier innan hon 2011 sade upp sig för att förverkliga barndomsdrömmen.

För två år sedan gav vi ut vår trettionde bok. Och nu passerar vi snart femtio.

En anställd blev två när Joakim dök upp. Samtidigt blev förlaget ett familjeföretag, där numera även dottern och sonen hjälper till. Ett litet kontor byttes mot ett annat och ett tredje innan vi flyttade in där vi är i dag, vid Motala ström i centrala Norrköping.

Vi har 36 författare från norrländska Umeå till skånska Kävlinge. Föreläsare och utbildare som har synts och hörts i allt från Chefstidningen, Svenska dagbladet och Sveriges radio – till Bingolotto, Året runt och Tara.

Vi har ett författarnätverk som träffas några gånger per år för att lära känna varandra, gå utbildningar och affärsutveckla tillsammans.

Och för att stötta oss när varken tid eller kunskap räcker till har vi ett nätverk av sköna illustratörer, redaktörer och fotografer – likt Crelle som har tagit den här bilden. Nyligen kunde vi även lägga en översättare till listan, eftersom vi gav ut vår första bok på engelska.

Som ett vanligt förlag, men inte

Även om kärnan alltid kommer att vara den tryckta boken erbjuder vi numera både e-böcker och ljudböcker. Egentligen hade vi tänkt vänta några år, åtminstone med att börja producera ljudböcker. Men vad gör du när en av dina författare en dag hör av sig och säger: ”Nu har jag bokat tid i en studio för jag tänkte göra en ljudbok”? Såklart erkänner du världen för vad den är, möblerar om i strategidokumenten och helt plötsligt finns inte ljudböckerna några år in i framtiden utan snarare fyra veckor.

Av den ursprungliga planen finns egentligen bara några få saker kvar – att publicera småböcker är en av dem. En annan sak som kvarstår är vår tro på förlagets vision – kunskap på nolltid. Att det ska vara enkelt att lära sig nya saker. Det är därför vi ger ut snabblästa och vykortsstora handböcker som tar två timmar att läsa.

Resten av innehållet i planen har bytts ut, förändrats eller uppgraderats. Och det är just det vi älskar med vad vi gör. Att det får studsa lite som det vill eftersom det blir roligare så. Att jobbet och det vi gör ska vara roligt är faktiskt så viktigt att vi har skrivit in det som ett av få krav i förlagets ägardirektiv.

Så även om vi på ytan kommer att förbli ett bokförlag lär du få se mycket annat från oss framöver.

Dags för sommarlov

Nu tar vi några veckor ledigt. Självklart kan du fortfarande beställa böcker från vår webbshop, men det kommer att dröja lite längre än vanligt innan du får svar på eventuella mejl. Vill du hålla koll på oss under sommaren kan du spana in förlagets instagramkonto, (@eget_forlag).

Tack för resan så här långt. Ha en superskön sommar så hörs vi snart igen!