Vissa yrken (likt läkare och psykolog) är skyddade. Det innebär att de kommer med ett gediget regelverk som förklarar vilka som får kalla sig läkare och psykologer, och vilka krav som ställs på de här personerna. När det kommer till författare finns det inga sådana regler. Så varför träffade vi då så många blivande författare som inte vågar kalla sig författare?
Det är något visst med ordet författare, som ger människor rysningar av alla möjliga slag. För vissa är det en dröm att få använda ordet. För andra – som i vissa fall redan har skrivit en bok – är det ord som ger dem kallsvettningar.
Om du vill ha det korta svaret på frågan i rubriken så är det: Vem som helst som har skrivit vad som helst kan kalla sig författare. Det spelar ingen roll om du under hela ditt liv bara har lyckats plita ner två ord på en papperslapp och sedan bränt upp lappen, eller om du är den person i världen som har sålt flesta böcker. Den som vill kalla sig författare kan alltså göra det. Punkt.
Här är några vanliga frågor, tankar och missuppfattningar vi brukar stöta på.
En författare har publicerat minst två böcker
En anledning till att människor inte vågar kalla sig författare beror på att de enbart har skrivit en bok. Anledningen är tydligen att du måste ha skrivit två böcker för att bli författare. Var kommer den missuppfattningen från?
Grunden är att man ska ha utgivit ett omfång av två verk, i stort sett två böcker. Omfånget kan variera beroende på genre, från tunna diktsamlingar och korta texter i bilderböcker för barn, till fylliga prosaböcker av olika slag. Varje sökande bedöms efter sin art.
– Utdrag från villkoren för att bli medlem i Sveriges författarförbund
När någon säger att du behöver skriva två böcker för att få kalla dig författare är det med stor sannolikhet det här de hänvisar till. Men Sveriges författarförbund har inte monopol på ordet författare. Det enda citatet här ovanför betyder är att du måste ha gett ut minst två böcker för att ha chans att bli medlem i deras klubb.
Om vi skulle starta Eget Förlags Författarklubb Deluxe, där ett av villkoren för att få bli medlem är att du har skrivit 253 böcker, så skulle det bara betyda en sak. Att du måste ha skrivit 253 böcker för att kunna ansöka om att bli medlem. Det är allt. Alla kan fortfarande kalla sig författare, oavsett om de är med i vår lilla klubb eller inte.
Ordet författare kommer med förväntningar
En annan anledning är att ordet författare kommer med förväntningar. Den som är författare behöver inte bara kunna skriva bra. Den ska också gärna leva upp till någon 1800-tals-romantisk dröm om att sitta i ett lusthus och skriva poetiska liknelser – likt att fjärilen vek ut vingarna i en kram mot världen innan den … – med sin gåspenna. Allra helst ska författaren göra detta i sällskap av en flaska rödvin.
En annan sak med författare är att de tydligen tycker att de har någonting att berätta som är så värdefullt att det behöver skrivas ner. En fjuttig muntlig summering räcker inte långt för dem. Icke då. Fint ska det vara. Helst ska orden tryckas i böcker som är så tjocka att ingen orkar läsa dem, men där människor ändå utgår från att författaren har en massa bra saker att säga eftersom den skrev så många ord.
En författare ger ut tryckta böcker
Ytterligare en förklaring till att författare inte vill kalla sig författare kan vara att de kanske ger ut e-böcker eller ljudböcker. Och som vi nyss konstaterade är det först när du har sågat ner ett gäng träd, förvandlat dem till pappersmassa och sedan tryckt dit ett lager bokstäver ovanpå som du blir författare. Eller?
Nope.
Men visst är det lätt att förstå den här oron eftersom skrivkonsten är något äldre än internet. Det är först de senaste tio–tjugo åren som tekniken har möjliggjort att verkligen vem som helst kan ge ut en bok, i vilket format som helst. Jämför det med att det första skriftspråket dök upp för sådär 5000 år sedan.
Så för att summera
Det finns alla möjliga anledningar till att inte vilja kalla sig författare. Men om du skulle vilja göra det säger vi: ”Tut, tut. Kör på!”