Pausa
En handbok om återhämtning
Pauser för hjärnan är vad fysisk träning är för kroppen. Båda gör att du orkar mer och slipper bli sjuk av stress. Du får lång hållbarhet helt enkelt. Hur du tränar kroppen vet du nog. Men hur tränar du hjärnan?
I den här boken får du lära dig mer om den viktiga vilan. Pauserna som gör dig mer fokuserad och effektiv. Du får enkla tips och övningar som du kan börja med redan idag.
Ur boken
Många människor tar tag i livet när det händer något oväntat. En händelse, sjukdom och andra negativa besked om något livsomvälvande leder ofta människor in på att se världen med andra ögon. Helt plötsligt kanske man börjar uppskatta det lilla i livet, och man börjar förstå vitsen med att inte stressa ihjäl sig längre. Livet är för kort för det, tydligen.
För mig var det just så. Jag var tvungen att bli sjuk i hjärntumör för att min väckarklocka skulle ringa. Men tro mig, jag önskar att jag för länge sedan insett vad jag vet idag. Då hade jag levt livet på ett lite annorlunda sätt. Jag hade varit snällare mot mig själv. Lyssnat mer på mig själv och min kropp. Satt gränser för mig själv, och inte ältat gammalt eller varit så orolig över allt. Men nu gjorde jag inte det.
Idag är jag friskskriven och mår bra. Men vad jag vill säga med detta är att du inte behöver vara sjuk för att du ska kunna tillägna dig det som står i denna bok. Det bästa är förstås att du börjar ta hand om dig när du är frisk.
Det är inte så mycket att fundera på – gör det bara!
Smakprov
Läs ett smakprov (pdf)
Recensioner
”En liten välskriven och praktisk bok som handlar om hur man tar igen sig och vilar. […] Det bästa med Pausa är att den är så lättläst och att övningarna är enkla.”
– Annette Sjöberg, BTJ-häftet nr 4/2017
”Användbar och lärorik bok som gav mig många aha-upplevelser.”
– Jessica Karlsson, HR-ansvarig HSB Östra
”Boken lär dig om den viktiga vilan, hur den i sin tur gör dig mer effektiv och mer skärpt, samt hur du slipper bli sjuk av stress.”
– Affärsstaden
”Ulrika skriver med värme och ödmjukhet samtidigt som hon utmanar och inspirerar till att förändring faktiskt är möjlig.”
– Sverker Wadstein, samtalsterapeut Bra Relationer
”Ulrika skriver på ett mycket inspirerande sätt. Hon lyfter livets stora svårigheter kring den vardagliga stressen och konsten att kunna hitta återhämtning.”
– Jenny Lindberg, yogalärare Yoga Living
”Handfasta tips om hur man kan stanna upp i livet, andas och ge hjärnan lite ro.”
Norrköpings Tidningar
Ulrika Borén. Kvinnan som fick en hjärntumör och besvärlig epilepsi. Hon vägrade att ge sig och hittade istället verktygen för att få livet att fungera igen. I dag reser hon landet runt och hjälper andra att bli mer medvetet närvarande i nuet och ta pauser i vardagen.
Pauser för hjärnan är vad fysisk träning är för kroppen. Båda gör att du orkar mer och slipper bli sjuk av stress. Hur du tränar kroppen vet du nog. Men hur tränar du hjärnan? I boken Pausa hittar du några av Ulrikas tips.
Ulrika Borén är föreläsare och kursledare inom mindfulness och yoga. Hon är utbildad inom motiverande samtal och kognitiv beteendeterapi. Hon har skrivit böckerna Pausa och Lysande stjärnor på en nattsvart himmel.
Pressbild författare
Ulrika Borén (jpg, foto Crelle)
Pressbild bok
Pausa (jpg)
Författarnyheter
Pausa, med Ulrika Borén (avsnitt 010)
I dag pratar vi om att hitta pauserna. För visst behöver vi göra det. Men hur gör vi? Och vad ska vi göra när vi pausar?
Välmåendemenyn, med Ulrika Borén (avsnitt 001)
I dag pratar vi om välmåendemenyn. Även om det kanske låter som buffébordet på salladsrestaurangen handlar det om något annat. Vad menas egentligen med att skogsbada? Att kryssa i kalendern. Och att skapa vardagsmagi. Varför ska vi göra det? Och ännu mer intressant, hur går det till?
En dag i mitt liv (Ulrika Borén)
Det här är en dag i författaren Ulrika Boréns liv. Hon har skrivit boken Pausa – en handbok om återhämtning. 06.30 – Vaknar oftast av mig själv, men ställer även ett larm för säkerhets skull. Vill alltid ha tid på morgnarna, med lugn och ro för att starta dagen på...
Att vara tacksam för de små sakerna
Under en period i livet var jag väldigt sjuk. Jag hade besvärliga epileptiska anfall som berodde på en hjärntumör. Tumören i sig var något som fick mig ur balans och jag hade stundtals väldigt svårt att se något ljus alls i tillvaron. Eftersom jag kunde ha 20–40...
Välkomna även det som gör ont
Det handlar om att försöka acceptera verkligheten, tankar och känslor som de är – även om du känner dig sårad eller övergiven och vill fly från det som gör ont. Att acceptera handlar inte om att ge upp, godkänna eller uppmuntra det som är negativt. Att acceptera...