Dagens gäst är Torbjörn Engström, som har skrivit boken Autism i praktiken. Han jobbar som skötare inom psykiatrisk vård och är speciellt intresserad av autism och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

I ett tidigare avsnitt pratade vi om hur människor med autism fungerar. Den här gången är Torbjörn med oss för att ge tips på hur vi bäst bemöter dem.

Ljudtekniker: Erik Almqvist

Poddsummering: Emelie Larsson


Summering av podden

När du möter en person som lever med autism finns det vissa saker att tänka på. Det viktigaste är såklart att alla personer med autism är människor. Därför förtjänar de också att bemötas med medmänsklighet och respekt, precis som alla andra.

Det första Torbjörn säger är att kunskap är makt. För det är först när du vet vad autism är och hur det fungerar som du kan förstå hur du ska gå tillväga. Så därför är hans första tips att skaffa dig kunskap om vad autism är.  En bra start för det är det tidigare poddavsnittet med Torbjörn där vi pratar om hur en person med autism fungerar.

tips för ett bättre bemötande

  • Läs på om vad autism är och hur det fungerar.
  • Ha tolerans och förståelse för att personen kanske vill ha samma kläder varje dag eller ha en tröja ut och in för att den tycker det är mycket skönare. Det är inte dina tankar som bör styra, utan vad personen behöver för att må bra och fungera.
  • Tillåt personen att få göra saker på sitt sätt och det hen mår bra av, som till exempel att ha solglasögon inomhus. Om du exempelvis vill att personen ska ta av sig glasögonen är det bättre att underlätta för den genom att dimma ljuset i lokalen, än att be personen ta av sig glasögonen.

Vill du veta mer kan du läsa boken Autism i praktiken. Anledningen till att Torbjörn Engström skrev boken är att han vill att fler ska få en djupare förståelse för hur autism fungerar – och vad vi kan göra för att hjälpa personer med autism.