Rakt igenom den här boken kommer jag att använda uttrycket gör det nu. Om jag skulle be dig att hämta ett glas vatten och att göra det nu skulle du säkert gå iväg och hämta det direkt. Det är så många tänker kring att göra saker nu – stort som litet. Och det är just därför vi stressar upp oss och gärna lägger en stor del av våra liv på onödiga uppgifter.

För mig handlar uttrycket om att fatta beslut. Uttrycket betyder inte att du kan eller ska göra det nu. Snarare handlar det om att du behöver skaffa dig vanan att alltid fatta ett medvetet beslut, istället för att skjuta upp saker på en oviss framtid.

Rent praktiskt kan gör det nu innebära att du väljer att påbörja eller avsluta någonting. Du kan göra det nu genom att välja att kasta ett papper eller mejl. Du kan även göra det nu genom att bestämma när du ska ta tag i den där uppgiften. Det kan räcka för att få ett mentalt avslut, vilket brukar ge ett lugn och en känsla av kontroll. 

Gör det nu handlar om tid och prioriteringar. Att skaffa dig kontroll över situationen, till skillnad från att vara offer för allt andra ber dig om. Det är ett av de viktigaste besluten du måste ta. 

Gör det sen

Motsatsen till gör-det-nu-beteendet är gör det sen och jag ska bara … Den största tidstjuven är just att du tänker att du tar tag i det där senare. Först ska du bara göra något annat. Sedan tänker du snart samma tanke igen och igen, och fortsätter att skjuta görandet på framtiden. Istället för att fatta beslut kring vad du ska göra – och när du ska göra det – fyller du på den redan tunga ryggsäcken med oavslutade uppgifter och belastar ditt mentala övertidskonto, vilket slukar kraft och energi. 

Det är precis det här du gör när du läser ett mejl och sedan markerar det som oläst. Mejlet var viktigt, men du hinner inte ta itu med det nu. Därför väljer du att markera det som oläst. Men snart har du glömt vad det handlade om, så nästa gång du kollar mejlen läser du det igen, och inte förrän då kommer du ihåg varför du markerade det som oläst. En av mina kursdeltagare kände igen sig i det här, men tillade att det för honom antagligen handlade mer om att läsa mejlet sjutton gånger och inte göra något åt det – inte bara två.

Det här är en av de största tidstjuvarna av dem alla: Hur vi tänker och skapar onödigt omarbete i vår vardag. 

Tänk efter: Hur gör du när du öppnar din post därhemma? Jo, först går du ut till brevlådan. Sedan går du in och grovsorterar posthögen. Reklamen kastar du direkt. Räkningarna och kallelsen till läkaren får du ju inte glömma bort, så därför går du ut till brevlådan igen och lägger tillbaka dem. Eller?

Frågan är om du någonsin har gått ut och lagt tillbaka räkningarna i brevlådan igen? Nej, jag skulle inte tro det. Varför gör du då det med mejlen?

Gör det nu betyder att du tar tag i uppgiften en enda gång. Tar ett beslut om nästa steg. Det är så du undviker att lägga tid på onödigt dubbelarbete och istället får mer gjort med mindre insats.

Övning: Ta bort aviseringar och pling

Gör det nu som beslutsmetodik hjälper dig till fler mentala avslut och därmed ökar din koncentration. På så vis minskar de mentala avbrotten du annars orsakar själv.

Därför vill jag be dig göra en sak innan du går vidare. Ta bort aviseringar, notiser och ljud från datorn och mobilen. Inga fler pling, siffror eller nya ikoner när du får mejl. Gör det nu. Låt inte tekniken avbryta dig om dagarna. Du ska vara den som väljer när du vill ta hjälp av den. Bestäm dig för hur ofta du ska åtgärda mejlen. Oftast räcker det med 1–3 gånger per dag. Känn lugnet.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Gör det nu, Anna Sjödin

Det du har läst är ett utdrag från boken Gör det nu – om effektivitet och inre lugn. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.