Ingen människa motiveras av någon annans upplägg. Trots att metoderna i den här boken är beprövade av tusentals människor och fungerar i praktiken ser varje persons upplägg olika ut.

För att du ska ha nytta av verktygen behöver du hitta ditt varför. Varför vill du bli effektiv? Vilka är dina tidstjuvar? Vilken effekt vill du uppnå? Om du får tid över, vad vill du göra mer av som är viktigt och ger energi, men som du upplever att du inte har tid till i dag? Vad ska du sluta göra? Vad vill du börja göra istället?

Vissa vill bli effektiva för att få bort den ständiga röran som gör att de saknar kontroll. Kanske ägnar de stora delar av sin arbetsdag till att leta efter papper, mejl och information. Behovet och motivationen är då att få mer ordning och reda. Att hitta en struktur som är hållbar och som de kan lita på.

Motivationen för en av mina deltagare var att han sällan hade tid att vara ledare. Istället var han upplåst i administration och möten. Därför ville han frigöra tid för att vara mer tillgänglig för personalen. Tid till ledartid helt enkelt. När han visste vad han behövde göra och varför, var det lättare att tacka nej till möten och delegera uppgifter. Resultatet av det blev att han frigjorde hälften av sin arbetstid och kunde lägga den på att vara ute på arbetsplatsbesök hos medarbetarna.

Det är din uppgift att hitta svaret på varför du borde fortsätta med de nya vanorna, trots att det kanske känns extra jobbigt till att börja med. Om du inte förstår dina drivkrafter kommer den här boken att falla platt, eftersom tipsen ändå inte kommer att kunna hjälpa dig.

Varför går du till jobbet?

Varje dag utsätts du för mängder av input: nya uppgifter, fler mötesförfrågningar, nya affärsmöjligheter och frågor att besvara från kunder, kollegor och chefen. Det är lätt att bli händelsestyrd och göra saker för att vara snäll mot andra, trots att du borde fokusera på det där du lovade kunden att göra igår. Eller ta tag i den där viktiga uppgiften med en deadline som närmar sig, men som du har skjutit upp ett tag nu. Om det är otydligt för dig vilka förväntningarna är så är det svårare att se den röda tråden.

Men du är inte ensam om det här. Jag träffar många människor i olika yrkesroller som också funderar på varför de går till jobbet och vilka förväntningarna är på dem.

När du har klart för dig varför du går till jobbet är det lättare att prioritera och ta fler gör det nu-beslut. Det i sin tur gör dig mer effektiv. För om du inte driver agendan, vem gör det då? Det kanske funkar för dig i nuläget, men i längden är det ett slöseri – och det är sådant du ska träna på att undvika. Otydlighet stjäl tid.

För vem och varför ska vi göra vad?

Ta en stund och fundera på vad ditt jobb och uppdrag är. Skriv gärna ner dina fem viktigaste uppgifter utifrån både företagets och dina mål. Vilka uppgifter bör du fokusera på? Prata med chefen och kollegorna för att se vilka förväntningar ni har på varandra. Det är inte chefens målbild som skapar framgång – utan medarbetarnas. Därför behöver du själv göra en tydlig målbild och stämma av så att ni ser samma bild.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Gör det nu, Anna Sjödin

Det du har läst är ett utdrag från boken Gör det nu – om effektivitet och inre lugn. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.