För några dagar sedan var jag på en yogalärarutbildning. På tåget hem reflekterade jag över all den kunskap jag tagit till mig, och över den enorma energi och inspiration jag fått ta del av. Jag är av naturen vetgirig och nyfiken och tycker om när praktiska övningar varvas med teori. Allt jag lärde mig sög jag in som en svamp och filar nu på hur jag kan omsätta allt till mitt eget personliga sätt att lära ut. Jag fick bekräftat att jag redan kan en del, men framför allt lärde jag mig så otroligt mycket nytt – oerhört kul och tillfredsställande.

Men det som ändå slår mig mest, är hur mycket jag lärde mig av de människor jag tillbringade tiden med under min utbildning. Personer som delade med sig av sina livsöden och erfarenheter, som visade på hur de lyckats och misslyckats i förändringar och som berättade historier om deras livssituation. Lärare som gav goda råd och förmedlade insikter om hur just jag kan lära mig att få ut ännu mer av mig själv, för att kunna ge till andra.

Jag känner en väldigt stor tacksamhet över att möta så många fina människor – jag älskar att få ta del av vad livets skola lär mig. Hela tiden! Jag tror verkligen fullt ut på, att den bästa utbildningen i livet, får du i mötet med andra människor och genom att möta dig själv.

Lärande på olika sätt

I mitt jobb vill jag dela med mig av min kunskap till så många om möjligt, så det här med lärande är viktigt. Jag lär ut genom att jag föreläser, anordnar kurser, coachar, samt skriver och delar min kunskap och mina erfarenheter kring det så att du kan läsa om det.

Skriver ja. Nu har den här galet härliga skrivprocessen dragit igång igen – embryot till min andra bok. En liten härlig ”Kunskap på nolltid” – bok, om mindfulness, medveten andning, yoga, och lite annat. I boken ger jag dig verktyg och övningar för att du ska kunna ge din kropp och ditt sinne den återhämtning den behöver. Uppmuntrar till mer medvetenhet, både i ditt varande och görande.

Det finns också ett högre syfte med varför jag vill dela min livsfilosofi. Jag tänker att om du och jag, blir medvetna om våra styrkor och våra tillkortakommanden, och vågar ta itu med de rädslor vi har, blir vi också goda medmänniskor. Och blir vi det, så medverkar vi var och en till en snällare och härligare värld att leva i.

Nyfikenhet bästa skolan

För tänk om vi alla på ett nyfiket sätt, kunde öppna upp ännu mer, och lära oss av varandra. Att vara genuint nyfiken på de människor vi möter, lyssna medvetet och möta med respekt. Du behöver inte gå på en yogautbildning för att få dessa insikter.

Lärandet finns omkring oss hela tiden, i alla möten med de människor som korsar din väg. Slå ut armarna och välkomna det. Du lär mig – jag lär dig, och det fina i kråksången – tillsammans lär vi av varandra.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Pausa – en handbok om återhämtning, av Ulrika BorénDet du har läst är ett utdrag från boken Pausa – en handbok om återhämtning. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.