Det finns mängder av olika pennor. Vad som passar dig bäst vet bara du. Någon tycker om när det flyter fram fort, andra föredrar ett visst motstånd när de skriver.

Du kan såklart kombinera olika pennor, kanske en med mer distinkt linje tillsammans med en som flyter ut lite mer och blir suddig i kanten. En tjock med en tunn, och pennor i olika färger.

Blyertspennor – du kan sudda det du skrivit. De fungerar utmärkt som verktyg för att skissa upp bokstäverna. Sedan tuschar du dem snyggt och prydligt och suddar bort blyertsen.

Kulspetspennor – det finns lyxiga och fina som är en ren njutning att skriva med. Och det finns kassa, billiga och nästan oanvändbara reklampennor. Med vilken tror du att du gör störst intryck på omgivningen?

Reservoarpennor – lite trixigt för den vänsterhänta (som jag) men får du in tekniken är de fina att skriva med. Ofta torkar de långsammare då bläcket flyter fram. Men det beror också på vilket underlag du har. Om pappret suger upp färgen eller om det är hårt limmat och färgen lägger sig uppepå en stund innan den torkar.

Arkivbeständiga pennor – ska du använda om det du skriver är briljant och ska sparas i hundra år eller så. Använd då ett papper som är syrafritt och också håller länge.

Tuschpennor – finns i alla varianter och vissa går även att sudda. Det du ska kika närmare på när du väljer en är spetsen. Lite förenklat kan man säga att det finns tre varianter på spetsar.

Avskuren spets ger en distinkt och lite kantig form på linjen. Tanken är att du inte vrider omkring spetsen hit och dit eller snurrar på handleden. Istället håller du spetsen i en och samma vinkel mot pappret och rör hela armen vid axeln istället för handleden.

Rund spets ger en mjukare formad linje. Det märks tydligast I början och slutet av strecken. Här behöver du inte tänka på hur du vrider pennans spets, då den är likadan runtom. Den här spetsen ger ofta ett lite snällt och mjukt intryck.

Penselspets är min solklara favorit. Den har allt. Jag målar ju också utsmyckningar så det faller sig naturligt att tycka om den. Jag tycker om att den är mjuk och följsam, att den reagerar på trycket. Jag kan också lägga den ner på sidan för att skapa en bred linje, eller hålla den mer rakt upp och då få en mycket tunn och sirlig linje. Den stora variationen i en och samma penna gör att jag både kan rita mer varierat och snabbare, till exempel när jag ritar på möten.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Alla kan texta snyggt, Maja LarssonDet du har läst är ett utdrag från boken Alla kan texta snyggt. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.