Klimakteriet är inget individuellt problem. Det är en samhällsfråga som behöver hanteras, även på jobbet. Det menar Anna-Karin Mikkelä, hr-konsult och författare till en ny bok, Klimakteriet på jobbet.

Hr är ett brett område där det krävs kunskap om allt möjligt. Men under de decennier Anna-Karin Mikkelä har jobbat med hr-frågor har aldrig klimakteriet diskuterats i dessa sammanhang

Framsidan av boken Klimakteriet på jobbet, skriven av författaren och föreläsaren Anna-Karin Mikkelä

”Är inte det besynnerligt? Klimakteriet är trots allt en livsfas som hälften av jordens befolkning går igenom och som på något sätt påverkar den andra halvan. Och klimakteriet följer med till jobbet, oavsett om vi vill det eller inte. Det finns ingen avstängningsknapp under arbetstid”, säger hon.

Det var när Anna-Karin Mikkelä själv kom i förklimakteriet – ännu inte fyllda fyrtio – som hon insåg hur lite hon själv visste om klimakteriet. Men inte bara hon, utan även människor i allmänhet och arbetsplatser i synnerhet. Vilket leder till sjukskrivningar och att kvinnor säger upp sig i onödan.

”Om vi inte börjar prata om klimakteriet på våra arbetsplatser ger vi inte hälften av medarbetarna rätt förutsättningar för att göra ett gott jobb. Vi behöver behandla frågan som vilken arbetsmiljöfråga som helst”, säger Anna-Karin.

Ur boken

När jag var i trettioårsåldern såg jag klimakteriet som en gråhårig gammal dam med permanentat hår, ungefär som min mormor såg ut när hon var sjuttio. En totalt felaktig bild, skulle det visa sig. Det fick jag känna på redan innan jag hunnit fylla fyrtio. Då hade jag precis startat eget, det var mitt i pandemins första omtumlande år och barnen var i åldern då de behövde följas till skolan. Det var just utanför skolan den började, min första panikångestattack. Jag blev vettskrämd.

”Nu dör jag!” tänkte jag.

Pulsen hördes i öronen, det susade, jag blev yr och det kändes som att halsen snörptes till. Jag tog mig till hemmakontoret på något sätt, lade mig på soffan och var helt blickstilla. Fokuserade på att andas.

När det värsta lagt sig ringde jag vårdcentralen och fick en tid samma dag. Med bultande hjärta tog jag mig dit. Jag grät och berättade om upplevelsen för läkaren, som drog slutsatsen att jag var stressad och behövde ta det lugnt.

Men jag var väl inte stressad? Eller? Tog det mer på mig att driva eget än vad jag själv förstod?

Om författaren

Anna-Karin Mikkelä är hr-konsult med tjugo års erfarenhet av att hjälpa organisationer och människorna i dem. Hon har jobbat i olika branscher, från globala produktionsbolag till mindre familjeföretag och många organisationer däremellan.

Anna-Karin är sedan 2024 certifierad Stark genom klimakteriet-coach. Klimakteriet på jobbet är hennes första bok.

Om förlaget

Eget Förlag ger ut snabblästa handböcker på temat kunskap på nolltid. Syftet är att ge läsaren ny och konkret kunskap som den kan börja använda direkt. Förlaget grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut ett hundratal böcker.

Högupplösta bilder på boken och författaren finns på egetforlag.se/klimakteriet

För mer information

Kontakta förläggare Helene Engström, helene.engstrom@egetforlag.se, 0708–12 91 81 eller författaren Anna-Karin Mikkelä, anna-karin@mikkelaochmanniskor.se, 0705–25 12 92.