Guide till snällare arbetsplatser
En del likställer snällhet med att vara naiv och undergiven. Jag håller inte med. Jag tycker om Nationalencyklopedins definition som är att en snäll person är någon som ofta låter sitt handlande styras av omtanke om andra. För mig är en snäll arbetsplats en arbetsgrupp som präglas av omtanke om varandra, verksamheten och dem man är till för – kunderna. Att ta vara på varandras olikheter och arbeta tillsammans för att försöka göra gott. Att våga prata om och ta tag i det som inte fungerar – och att bryta tystnaden om någon blir utsatt för något. För det är inte snällt att tiga.
Under hela mitt vuxna liv har jag försökt bidra till snällare arbetsplatser, arbetsgrupper och verksamheter. Det har jag försökt göra som kollega och som fackligt engagerad. Det var anledningen till att jag började arbeta som chef. Jag ville använda mitt inflytande till att göra gott för andra. Och för mig själv.
Längs vägen har jag skaffat en del nycklar till framgång som jag gärna delar med mig av. Jag tror dock inte att jag sitter inne på något absolut facit. Alla arbetsgrupper är olika och har olika förutsättningar, utmaningar och människor. Däremot har vi bara saker att vinna på att vara snälla.
Jag hoppas att boken ger dig nya verktyg, infallsvinklar och insikter. Boken vänder sig till både chefer och medarbetare som vill bidra till snällare arbetsplatser. Den innehåller en del reflektionsfrågor, både för egenreflektion och för diskussioner i arbetsgrupper. Låt oss kroka arm i arbetet för ett snällare arbetsliv!
I boken sammanfattar jag några av mina lärdomar om hur vi kan skapa snällare arbetsplatser. Det jag för fram är kanske inte några nyheter, men förhoppningsvis sätter det igång en del reflektioner. Och kanske får du en ny infallsvinkel eller en ny insikt om just snällhet. I så fall är jag väldigt nöjd.
Smakprov
Läs ett smakprov (pdf)
Marcus Gustavsson började sin yrkesbana som vårdbiträde. Han har haft en mängd olika positioner inom fackföreningsrörelsen och ideella organisationer, och han har under många år varit chef inom vård och omsorg. Det som driver honom är lusten att bidra till snällare arbetsplatser och ett mänskligare arbetsliv.
Marcus är idag föreläsare, utbildare och handledare. Han leder kurser i bland annat ledarskap, arbetspsykologi och juridik. Han föreläser även om arbetsglädje, härskartekniker och våld i nära relationer. Hans arbete baseras på en passionerad tro på att alla människor har rätt att vara som de är och bli respekterade för det – och att det i slutändan gynnar alla.
Pressbilder författare
Marcus Gustavsson (jpg, foto David Lagerlöf)
Pressbild bok
Guide till snällare arbetsplatser (jpg)
Kontakt
marcusgustavsson.com
Författarnyheter
Pressmeddelande: Guide till snällare arbetsplatser
Hitta grå kompromisser och söka konfliktkompetens. Ställa krav och säga ifrån. Vid en första anblick låter detta inte så snällt. Föreläsaren Marcus Gustavsson är av en annan åsikt. Nu har han skrivit en bok om hur man skapar snällare arbetsplatser och ett mänskligare...