Om jag kliver in på en förskola och frågar hur många som kan rita skriker alla jaaa! Om jag knackar på hos ett vanligt företag och ställer samma fråga, vad tror du svaret blir då?

Många vuxna tror inte att de kan rita. Ändå var det precis det här vi gjorde som barn. Och faktum är att vi ritar allesammans – när vi gestikulerar!

Med den här boken vill jag få dig att återta bildspråket, för det är faktiskt ett språk. Här får du lära dig bildernas alfabet: fyrkanten, triangeln, cirkeln, strecket och pricken. Se boken som ett smakprov på vad du kan hitta på. Allt handlar om att våga.

När du ritar på möten kickar både det visuella och verbala systemet igång i din hjärna vilket gör att du minns och förstår bättre.

Du kan rita för att tänka, utveckla och sälja. Du kan rita för att leda, öka tydligheten och förståelsen. Det du ritar förstärker ditt budskap. Det gör orden mer användbara. Dessutom har jag märkt att roligt och resultat är de bästa av vänner.

Det finaste av allt är att ritandet är ett sätt att tänka. Att utforska dig själv och världen. Att förenkla komplexa sammanhang till en sådan enkel bild att till och med ett barn – och faktiskt även du – kan förstå dem på en sekund.

Bildernas alfabet

Överallt i omgivningen hittar du bildernas alfabet. Fyrkanten, triangeln, cirkeln, strecket och pricken. Förenkla verkligheten till dessa former. Leta efter formerna när du ser dig omkring.

Bildernas alfabet, från boken Alla kan rita symboler
Bildernas alfabet, ett ansikte, från boken Alla kan rita symboler
Som exempel ser du min dotter Elsa …
Bildernas alfabet, en hund, från boken Alla kan rita symboler
… och min hund Milo.

Människans huvud har ofta formen av en oval. En hund kan ha trianglar. Ta ett foto och rita på det. Eller projicera formerna på verkligheten i tanken. Leta efter bildernas alfabet i boken, formerna hittar du på varje sida. Och du – läs boken med pennan i handen!


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Alla kan rita symboler, Maja LarssonDet du har läst är ett utdrag från boken Alla kan rita symboler. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.