Ju färre saker du äger, desto lättare är det att hålla ordning på dem. När jag levde som mest spartanskt fick jag plats med alla ägodelar i en vandringsryggsäck. Det är inget jag strävar efter längre, men det visade mig hur få saker jag egentligen behöver.

Enligt samma logik sparar du fler saker i ett stort förråd än i ett litet. Fråga dig själv hur små – och få – förråd du egentligen behöver för dina viktigaste saker.

Har du förråd med lådor du inte längre vet vad de innehåller? Ta hjälp av en vän för att rensa ut bland dem. Gå i förväg igenom vilka typer av saker du vill ha kvar, som exempelvis foton eller allt som kan antas ha ett personligt värde. Ta sedan en lång promenad medan vännen sorterar förrådet i två högar. En för det som är viktigt och en för allt som ska kastas eller skänkas bort. Om du absolut måste det så gå igenom högarna tillsammans med vännen en sista gång innan du bestämmer dig.

Jag använder färgkodning eller annorlunda mönster även utanför kalendern. Mobilfodralet är rött och datorfodralet fyllt av gröna monster. Det gör att jag snabbt hittar mina saker, vilket blir en förenkling då jag slipper leta så länge. Nycklarna till kontoret har en färg medan nycklarna hem har en annan. Och om du skaffar en kraftigt röd eller gul bil sticker den ut på vilken parkering som helst.

Skaffa dubbletter

Först ber jag dig att städa upp bland dina saker, sedan är det dags att skaffa dubbletter? Jag vet att det låter konstigt. Syftet är faktiskt att minimera problem. Om du har en tand- borste hemma och en i sommarstugan behöver du inte längre komma ihåg att packa den. Andra saker som är bra att skaffa dubbletter av är laddare till datorn och mobilen, mediciner, vitaminer, tandborste, deodorant, linsvätska‚ glasögon, smink och underkläder.

Givetvis finns det fler platser än bara sommarstugan där du kan lagra dubbletter. Kanske har du en pojkvän, flickvän eller särbo där du brukar övernatta? Vad behöver du ha där för att göra livet smidigare? Om du reser ofta kan du ha en färdigpackad necessär i resväskan.

Skaffa lådor för allt

Jag har en låda för viktiga papper och kvitton. Där lägger jag allt jag misstänker kan vara bra att spara på. Ungefär en gång om året går jag igenom lådan för att se vad jag ska spara och vad som ska kastas.

Ett tips är att ta bort locket från lådan. För att jag ska använda viktiga-papper-lådan måste det vara urbota enkelt att lägga ner saker i den.

Behöver du få ordning på småsaker? Köp tyghyllor och häng dem inuti en garderob. Du kan även hänga tyghyllor på hatthyllan. Skaffa två tvättkorgar för att göra sorteringen lättare. En för ljus tvätt som passande nog är vit. Den för mörk tvätt är … tadaaaa … svart.

En annan variant är att ha en korg för 40-graderstvätt och en för 60. Det är lätt att sortera ut ljusa, mörka och färgglada plagg från varandra – och mycket jobbigare att kontrollera vilka som tål 60 grader.

Eller så köper du bara plagg som tål 60 grader.

Men skaffa ingen diverselåda som innehåller allt från pennor och tejp till busskort och deklarationer. Ord som diverse och övrigt är bara synonymer för skräp. Vem kan hjälpa mig att få min fru att förstå det?


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Joakims överlevnadsguide till adhd, av Joakim HedströmDet du har läst är ett utdrag från boken Joakims överlevnadsguide till adhd. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.