Idag pratar jag med Anna Lövheim, författare till boken Gräv där du står – för en mänskligare och mer hållbar värld. I grunden är hon jurist inriktad på folkrätt och mänskliga rättigheter, och har bland annat jobbat för FN och Sveriges riksdag.

Det här avsnittet handlar om hur du och jag kan göra skillnad när det kommer till hållbarhet. För det finns faktiskt saker vi kan göra. Allt handlar om att börja med oss själva, där vi är. Alltså att gräva där vi står. Dessutom verkar vi redan göra mer än vad vi tror.

Ljudtekniker: Erik Almqvist

Poddsummering: Emelie Larsson


Summering av podden

I poddavsnittet pratar vi om hållbarhet, men kanske inte den hållbarhet du först tänker på. Vi diskuterar hållbarhet bortom frågor som rör källsortering och klimatet. Det här området kan kännas stort och otäckt och vi vet oftast inte var vi ska börja. Anna kommer därför med tips på hur vi ska ändra inställningen till detta och försöka plocka ner hållbarhetsfrågor till en vardagsnivå i stället för en stor helhetsbild.

Om ett samhälle ska nå ett hållbart tänk behöver det ekologiska, ekonomiska och sociala kunna samspela. Om fokuset bara ligger på en av dem, som till exempel den ekonomiska dimensionen, tas det ingen hänsyn till hur klimatet påverkas. Det krävs därför en balans mellan alla tre för att människor ska kunna agera hållbart i längden.

Anna Lövheim menar att alla människor gör redan någonting inom hållbarhet, men att många inte förstår att det handlar om det. Ofta tror vi att hållbarhet betyder just att källsortera och köpa kravmärkta produkter.

Här är några tips på hur du kan bidra till ett hållbart samhälle.

Det här kan du göra

  1. Se till att ta prioritera dig själv i första hand. Det är först då du kommer kunna hjälpa andra. Om du kämpar med psykisk ohälsa bör din första prioritering vara att ta hand om dig själv. När du sedan mår bättre kan du kanske hjälpa andra en liknande situation.
  2. Sträck ut en hand till människor i din närhet och visa att du finns där för dem.
  3. Skänk pengar till en välgörenhetsorganisation.
  4. Skänk kläder eller mat till behövande.
  5. Handla i en affär där du vet att överskottet går till något bra.
Anna Lövheim

Anna Lövheim är jurist med inriktning på internationell rätt och mänskliga rättigheter. Hon har lång erfarenhet som beslutsfattare och föredragande på statliga myndigheter, i domstol och som politiskt sakkunnig vid Sveriges riksdag. Där bistod hon riksdagsledamöter med expertis inom grundlagsrättsliga frågor, mänskliga rättigheter, bistånd och migration.

Anna har internationell erfarenhet, bland annat från FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter samt lobbningsarbete i USA, och gedigen erfarenhet av styrelsearbete i ideella organisationer och av politiska förtroendeuppdrag.

Efter en tjänst som näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren driver Anna konsultfirma med fokus på opinionsbildning, hållbarhet, CSR och utvecklingsfrågor. Hon är verksam bland annat som moderator, föreläsare och skribent. Hon är också verksamhetsledare för en lokal näringslivsorganisation.

Anna Lövheim har skrivit boken Gräv där du står.

Pressbilder författare
Anna Lövheim 1 (jpg, foto Crelle)
Anna Lövheim 2 (jpg, foto Crelle)

Pressbild bok
Gräv där du står (jpg)

Kontakt
annalovheim.se
LinkedIn