Igår var vi på ett möte där syftet var att förlaget skulle matchas ihop med en styrelsementor. Det blev några väldigt intensiva timmar. Det här är våra tips till dig som ska göra något liknande.

Vi har gått med i ett drygt ettårigt projekt, där styrelsen får en erfaren mentor. Syftet med projektet är att utveckla bolaget och sätta snurr på tillväxten. Matchningen skedde genom en så kallad speedmeeting. Vi var 14 företagare som skulle träffa 18 styrelsementorer.

Varje möte fick ta sex minuter i anspråk och sen var det en minuts övergång till nästa mentor. Efter mötet fick vi rangordna de fem personer vi helst skulle vilja se i vår styrelse, och mentorerna fick likaledes rangordna sina fem favoriter.

Att tänka på 1

Var gärna två personer, där en kan fokusera på samtalet medan den andra antecknar.

Att tänka på 2

Ha ett mycket kort budskap så du får chans att samtala med motparten. Vi hade fått rådet att förbereda en presentation på 3 minuter. Sedan var det mentorns tur att presentera sig, även det på 3 minuter. Men vad blev över då till ett samtal – ingenting! Så håll dig kort, och fokusera på att ställa frågor, besvara dem du får – helt enkelt pratas vid.

Att tänka på 3

Du ser snabbt om du lyckas väcka något intresse hos motparten för din affärsidé eller inte. Ögonen glimmar till, personen lutar sig framåt och hen visar sig nyfiken och entusiastisk. Det är den personen du vill ha, inte den med tjockast CV.

Vad tycker du?

Har du några tips och erfarenheter kring speedmeeting eller styrelsementorer så dela gärna med dig av dem.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Nätverka med hjärtat – och gör bättre affärer, av Helene EngströmDet du har läst är ett utdrag från boken Nätverka med hjärtat. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.