Ofta när vi pratar ergonomi gör vi det från perspektivet rätt och fel. Att vi ska sitta si men inte så. Vi verkar tro att om vi bara lyckas ställa in stolen på exakt rätt sätt kommer vi aldrig att få problem med musarm och dålig rygg. Lösningen är snarare att våga sitta lite fult.

Tommy Wilen är legitimerad naprapat, ergonom och författare till boken Våga sitta lite fult. Han vill få människor att inse att det inte finns en enda sanning om ergonomi. Att inte låta oss luras av så kallade måttbandsergonomer som säger att det ska vara si och så många centimeter till golvet.

Istället förespråkar Tommy på sitt lite punkiga sätt att människor ska lära sig mer om kroppen och vad den behöver.

Det är också därför han vill att vi ska våga sitta lite fult. För det handlar inte om att den ena saken är bättre än den andra. Det är variationen som är grejen.

Framsidan av boken Våga sitta lite fult, skriven av författaren och föreläsaren Tommy Wilén

”Bästa arbetsposition är nästa arbetsposition”, säger Tommy Wilén. ”Det är mitt absoluta favoritmotto. Det finns nämligen inte någon ultimat arbetsposition. När jag föreläser försöker jag istället få människor att börja tänka i banor av att hitta en handfull olika arbetspositioner. Det gör inget om de alla är dåliga. Så länge det finns variation kommer kroppen att må bra. Du får sitta som en ostbåge i din stol – men om du gör det för ofta och för länge blir det ett problem.”

Utdrag ur boken

Har du varit på en bar någon gång? Svingat en bägare. Har du funderat på varför det heter just bar? Det är ett engelskt låneord som betyder stång eller bom. Hela konceptet är alltså döpt efter den där stålbommen som sitter i botten på bardiskarna. Du vet, där du sätter upp ena foten när du står i baren. Det här är en briljant uppfinning. Det är nämligen den perfekta korsningen mellan krass kapitalism och ergonomi.

Om du äger baren vill du att människor ska stå där så länge som möjligt, för det ökar försäljningen. Då måste det också vara lockande att stå där. Ett sätt att åstadkomma det är att göra det så bekvämt som möjligt. Om du monterar en stång utmed disken, ungefär 20–30 centimeter ovanför golvet, skapar du en perfekt hylla som gästerna kan lägga upp ena foten på.

Det som händer rent biomekaniskt när du sätter upp ena foten är att du tar ett steg, men stannar med foten i luften. Efter ett par minuter byter du fot och sätter upp den andra istället. Om jag skulle filma dig och sedan snabbspola filmen skulle det se ut som att du joggar på stället. Och det är hela grejen. Vi gillar att gå och vi gillar att röra oss. Fidget. Bardisken kommer alltså med en perfekt arbetsställning där vi mår riktigt bra och kan tänka oss att stå en stund. Exakt de här förutsättningarna behöver du skapa när du arbetar. Det gäller att anpassa arbetsplatsen efter kroppen – anpassa inte kroppen efter arbetsplatsen.

Om författaren

Tommy Wilen är legitimerad naprapat och föreläsare inom ergonomi och hälsa. Våga sitta lite fult är hans första bok.

Om förlaget

Eget Förlag ger ut snabblästa handböcker på temat kunskap på nolltid. Syftet är att ge läsaren ny och konkret kunskap som den kan börja använda direkt. Förlaget grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut ett åttiotal böcker.

Högupplösta bilder på boken och författaren, och även ett smakprov från boken, finns på egetforlag.se/lite-fult

För mer information

Kontakta förläggare Joakim Hedström, joakim@egetforlag.se, 0708–12 91 21, eller författaren Tommy Wilén, hej@tommywilen.se, 0763–28 21 21.