Marie Niljungs föräldrar tog sina liv med nio års mellanrum. Nu släpper hon en handbok om självmord, eller psykologiska olycksfall som hon kallar det, för att hjälpa människor att rädda liv. Och för att minska den skam och skuld som omger ämnet.

Hade jag vetat det jag vet i dag hade inte min mamma Kerstin tagit sitt liv 1997. Och inte heller min pappa Sven 2006.

Så börjar den nya handboken Hellre arg än död. En bok som trots ämnet är förvånansvärt positiv och vars syfte är att ge kunskap och rädda liv.

”Jag brukar säga att jag kunde ha förhindrat att mina föräldrar tog sina liv, om jag bara hade haft kunskapen jag har i dag”, säger författaren Marie Niljung. ”Det handlar om enkla saker som vi alla kan ta till oss och bidra med, från chefen på det stora företaget till idrottsledarna ute i landet. Vi måste få bort skulden och skammen kring psykologiska olycksfall, och våga fråga varandra hur vi mår – på riktigt.”

Marie menar att psykologiska olycksfall kan drabba alla människor. ”Det kan vara du, ditt barn, din partner eller pappa som försvinner härnäst. Därför behöver vi alla inse hur lite som krävs för att faktiskt rädda livet på människor som mår dåligt.”

Om författaren

Marie Niljung är hr-specialist, rehabkonsult och utbildad personalvetare, bosatt i Kil. I dag hjälper hon ledare att bygga organisationer som bidrar till god psykisk hälsa och en frisk arbetsmiljö. Detta är hennes första bok.

I december är Marie Niljung med i SVT:s programserie Landet lyckopiller, som leds av Nour El Refai. Från programmet: ”I Sverige tar en miljon svenskar antidepressiv medicin. Det är var tionde svensk. Komikern och skådespelaren Nour El Refai är en av dem. I serien Landet lyckopiller frågar hon sig varför det har blivit så här många.”

Om förlaget

Eget Förlag ger ut små och snabblästa handböcker på temat kunskap på nolltid. Förlaget grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut ett femtiotal böcker. Högupplösta bilder på boken och författaren finns på egetforlag.se/bocker/hellre-arg-an-dod/

För mer information, hör gärna av dig till Helene Engström, förlagschef, 0708–12 91 81, helene.engstrom@egetforlag.se