Hellre arg än död

Den här boken lär dig att rädda liv. Den handlar om att våga vara medmänniska. Att våga fråga hur någon mår – egentligen. Och att våga diskutera självmordstankar.
Vi är ofta så rädda för att störa att vi hellre tittar åt ett annat håll när människor har det tufft. Men vad är det värsta som kan hända om du stör? Att någon blir arg?
Hellre arg än död, som författaren till den här boken brukar säga.
Genom att vara lite jobbiga och empatiskt påträngande kan vi rädda liv.
Smakprov & extramaterial
Läs ett smakprov (pdf)
Checklista när någon mår dåligt (extramaterial, pdf)
Krisplan för livskämpar (extramaterial, pdf)
Recensioner
”Hellre arg än död är en bok som ger livshopp! Jag rekommenderar den varmt för att den sprider kunskap och ger medmänskligt mod.”
– Inger Händestam, förbundsordförande Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd (SPES)
Pressmaterial
Hellre arg än död (jpg)
”[…] verklighetstrogen kunskap om vilket stöd man bör ge och vilka samtalsmetoder som kan vara bärande, men också en krisplan för akut hjälp. Boken lär oss att våga vara medmänniskor.”
Margareta Fridstjerna, BTJ-häftet nr 2, 2020
Marie Niljung är hr-specialist, rehabkonsult och utbildad personalvetare. Efter att båda hennes föräldrar tog sina liv med några års mellanrum, bestämde hon sig för att göra deras meningslösa död lite mindre meningslös. Marie brukar säga att om hon hade vetat då det hon vet i dag hade föräldrarna fortfarande varit i livet.
Marie var tidigare regionansvarig och föreläsare på den ideella organisationen Suicide Zero. Nu föreläser och utbildar hon via sitt eget företag. Fokus ligger på att förhindra psykologiska olycksfall och att hjälpa ledare att bygga organisationer som bidrar till god psykisk hälsa och en frisk arbetsmiljö.
Hennes mission är att förändra attityder och rädda liv. Marie har skrivit boken Hellre arg än död.
Pressbild
Marie Niljung 1 (jpg, foto Oyvind Lund)
Marie Niljung 2 (jpg, foto Oyvind Lund)
Digitala utbildningar
Att rädda liv – Psykisk livräddning för chefer och ledare
Att rädda liv - Psykisk livräddning för medarbetare
Att rädda liv - Suicidprevention inom skolan
Att rädda liv - Suicidprevention inom vård och omsorg
Nyheter
Psykisk livräddning, med Marie Niljung (avsnitt 009)
Dagens poddavsnitt handlar om psykisk livräddning. Om vad vi kan göra när någon mår dåligt. För det finns faktiskt saker vi kan göra för att rädda liv.
Fyra utbildningar som lär dig rädda liv
En utbildning som vill ge dig modet som behövs för att våga agera när någon i din närhet mår dåligt. Detta är en förebyggande utbildning på samma sätt som hjärt- och lungräddning (hlr).
Varningstecken på att någon mår dåligt
Det finns många och olika sårbarheter hos oss som människor och i samhället och vården. Vi människor har alla olika erfarenheter och sårbarheter där ärftlighet, kön, ålder, personlighet, ursprung och annat spelar roll. På samhällsnivå spelar stigman för psykisk ohälsa...
Var empatiskt påträngande
Vi behöver bli modigare medmänniskor och våga fråga, våga lyssna och våga agera – både när det gäller oss själva och andra. Framför allt måste vi lära oss att agera när vi ser signaler på att någon i vår närhet inte mår bra. Om du misstänker att någon dricker för...
En dag i mitt liv (Marie Niljung)
Det här är en dag i författaren Marie Niljungs liv. Hon har skrivit boken Hellre arg än död. 06.15 – Makens alarm ringer. Vi snoozar lite och går upp. Jag börjar med yoga som varje vardagsmorgon. Några undantag finns såklart men jag försöker verkligen hålla i dessa...