Det finns många farliga myter som är starkt förankrade i vårt samhälle. Och jag förstår varför de är det eftersom jag själv trodde på många av dem. Men dessa myter måste krossas. Det är bara så.

1. Väck inte den björn som sover

Den farligaste myten är att vi inte ska prata om självmord. Du kanske har hört uttrycket väck inte den björn som sover. Problemet är att björnen redan är vaken. Det är tystnaden som dödar.

Om du frågar en person om den funderar på att ta sitt liv så blir den inte plötsligt inspirerad att göra det. Snarare visar din fråga att det är okej att prata om våra tankar och rädslor. För det är inte konstigt att ibland tappa livslusten.

Även om personen du frågar inte funderar på att ta sitt liv visar du att det är okej att prata om det. Och att du finns där om tankarna skulle komma. Att du skulle våga stanna kvar och lyssna.

Och även om personen svarar att det inte är så illa, kanske frågan väcker tankar om att det finns hjälp att få – och att det är dags att ta emot den.

2. Det är ingen idé, han har bestämt sig

Efter myten att vi inte ska prata om självmord är det här en av de farligaste myterna. Så länge en människa lever finns det hopp.

Vi som står bredvid behöver finnas där – och hålla i och hålla om – tills det värsta har gått över och livslusten återvänder. De allra flesta som försöker ta sina liv vill faktiskt leva. Det gör att det finns stora chanser att ta sig igenom även den här krisen, om vi hjälper till.

Viljan att leva är konstant medan viljan att dö är temporär. Det behöver vi vara medvetna om.

3. Det drabbar inte mig

En spridd myt är att självmord bara drabbar vissa grupper i samhället. Sanningen är att det drabbar alla, oavsett ålder och samhällsklass. Fattig och rik. Känd och okänd. Vem som helst. Vissa grupper kan däremot vara mer utsatta än andra, såsom män och HBTQ-personer.

Ingen väljer att få en sjukdom och ingen väljer att ta sitt liv.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Hellre arg än död, av Marie NiljungDet du har läst är ett utdrag från boken Hellre arg än död. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.