Hur och var nätverkar jag, vet jag att många frågar sig. Många tycker också att det är oerhört jobbigt att nätverka. Jag har själv varit där, och fortfarande tycker jag att det kan vara svårt. Men jag har gett mig den på att försöka.

För tjugo år sedan var jag inte med i några nätverk alls. Jag var blyg, tyckte det var jobbigt att prata i telefon och led av dålig självkänsla. Till råga på allt så har jag svårt att komma ihåg människor eftersom jag är lätt ansiktsblind. Men jag började jobba i en näringslivsorganisation och där var jag tvungen att lära mig att nätverka.

I början var jag inte alls strukturerad men efter några år fick jag idén att dra igång just affärsnätverk för olika slags chefer och ledare. Jag var väldigt ambitiös men gjorde nog alla fel man kan tänka sig. Så småningom blev jag duktig på att förstå hur man anordnar evenemang och nätverksträffar, och lärde mig också att bli bättre på att nätverka själv. Jag hittade strategier för att lära mig hantera min blyghet och ansiktsblindhet.

Idag är AW (after work) ett inrutat begrepp i min värld. Så när jag började se hur mina vänner skrev på Facebook att de skulle på ”IW” så grunnade jag länge på vilken form av ”på jobbet-öl” de menade. Det låg mycket närmare till hands för mig än begreppet Indoor Walking. :)

Jag ska skriva mer om nätverkande och nätverkstips här på bloggen framöver. Läs gärna min bok i ämnet också, om du vill veta mer.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Nätverka med hjärtat – och gör bättre affärer, av Helene EngströmDet du har läst är ett utdrag från boken Nätverka med hjärtat. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.