Jag läste en gång ett skrivtips från Landstinget i Jönköpings län. Skriv på ett så lättförståeligt sätt som möjligt, sa de. Där slutade jag läsa. Ordet lättförståeligt är knappast lättförståeligt. Varför nöjde de sig inte med Skriv enkelt?

Myndighetssvenska. Kanslisvenska. Byråkratspråk. Även ett hatat barn har många namn. Det finns fikonspråk, nonsensord och jobbiga fraser i alla yrken. Som när någon säger radiologi istället för röntgen, implementera istället för genomföra och indikera istället för visa. Om du är intresserad av att så många som möjligt läser det du skriver, gör det då enkelt att förstå dig.

Undvik meningar som Parkeringsskivan skall under uppställningen vara anbringad innanför fordonets framruta, så att den lätt kan ses utifrån. Det räcker med Lägg parkeringsskivan väl synlig i bilens framruta.

Undvik de värsta felen

» Be någon som är olik dig att läsa. Någon som inte känner till dig, ditt företag eller det du skriver om. Kanske grannen eller dina morföräldrar? Jag bad en fjortonåring och en tioåring att läsa den här boken innan jag skickade den till tryck. Jösses vad jag är tacksam för det.

» Och när vi ändå pratar om åldrar. Hur skulle du förklara det du skriver om för en tioåring? Skriv likadant nu, oavsett hur gammal mottagaren är. Det är inte bara barn, ungdomar och människor med lässvårigheter som kommer att tacka dig.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Skriv så någon bryr sig, Joakim HedströmDet du har läst är ett utdrag från boken Skriv så någon bryr sig. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.