Rekrytering handlar om så mycket mer än att bara hitta ny personal. För att kunna locka till dig rätt människor behöver du först ta reda på vad du står för och varför någon ska bry sig om det.

Tänk dig att du står nedanför scenen i en stor aula. Du och ett gäng andra ledare från både välbekanta och okända företag är inbjudna. Ni står på ett led och väntar på er tur.

När du ser dig omkring pirrar det till magen. Du är van att prata inför människor, men det här är något annat.

I den fullsatta aulan sitter fyrahundra nyfikna studenter. Om några månader gör de sina examensjobb och sedan är det dags att hitta jobb. Det är därför du och de andra ledarna är här. En efter en ska ni gå upp på scenen för att berätta vilka ni är och vad ni jobbar med. Tanken är såklart att locka till sig morgondagens stjärnor.

Det som oroar dig är inte publiken. Det är att presentationen ska göras på studenternas villkor. Powerpoint-bilder är förbjudna. Du har tre minuter på dig. Och det du berättar ska utgå från värderingarna och visionen som styr ditt företag. Kanske är det de här förutsättningarna som gör att de flesta i kön har något skrämt i blicken. Som om de inte riktigt är närvarande.

Moderatorn avslutar introduktion och bjuder upp den första talaren, som är du. Applåderna ekar i salen. Du harklar dig, går upp på scenen och säger …

Locka till dig rätt människor

Även om alla studenterna räckte upp händerna efteråt och ville ha ett jobb hos dig är det inget bevis på att du gjorde en bra insats. Kanske blev de bara intresserade eftersom du gav dem en alldeles för bra bild av företaget? Var den verkligen sann? I värsta fall kanske du inte ens var medveten om att du gjorde det.

Det du gjorde i aulan var att visa upp företagets varumärke. I korthet består ett varumärke av alla de känslor och associationer som människor har kring det.

Alla svenskar har en bild av exempelvis Ica, Volvo och Ikea. Vissa gillar dem. Andra inte. Det är likadant med ditt företags varumärke. De som kommer i kontakt med det får en uppfattning, oavsett om du känner till det eller inte. Frågan är om du har tagit dig tiden att beskriva för dig själv vad företaget står för – så att du kan vara med och påverka vad människor tycker.

Alla varumärken består av känslor, erfarenheter och minnen. Det gäller att fylla det med sådant som inte bara matchar det folk är intresserade av – utan som dessutom överensstämmer med verkligheten.

Visst handlar varumärkesbyggande om att skapa anledningar för människor att titta åt ditt håll. Men det behöver vara av rätt anledning, för det går inte att låtsas. Förr eller senare kommer det att slå tillbaka om skillnaden mellan vad du påstår och verkligheten är för stor.

Du har säkert träffat människor som säger en sak och sedan gör något annat. Du kan acceptera deras beteende upp till en viss gräns. Sedan är jag säker på att du också vill slippa umgås med dem. Det är likadant med företag.

En alltid pågående process

Tyvärr vet långt ifrån alla organisationer vad de står för. Det kan vara lika sant för det lilla företaget som för de riktigt stora koncernerna. Ibland finns det en allmän uppfattning vad som kännetecknar dem, men det finns sällan en guide och riktlinjer för vad som kännetecknar deras själ.

När det gäller företag lever äldre självbilder ofta kvar likt spöken, särskilt hos ledningen och medarbetare som har blivit nöjda med sin egen framgång och varit med företaget länge. Istället för att förstå dagsläget klamrar de sig fast vid hur det var en gång. När du lever på gårdagens segrar är det lätt att tappa känslan för vad som kommer att krävas i morgon.

Ett varumärkesarbete är ingenting du gör och sedan är det över. Snarare är det ett levande arbete som aldrig tar slut. Det finns hela tiden mer du kan göra för att förtydliga vad ni vill stå för.

Människors uppfattning av varumärket, inte vad du säger, kommer att styra deras val och avgöra hur attraktiv du är. Därför blir det ännu viktigare att faktiskt göra hemläxan. Ju tydligare du är med vad ni står för desto lättare blir det att locka till dig människorna du behöver.

Låt värderingarna styra

Att göra ett varumärkesarbete går långt utanför vad den här boken kan hjälpa till med. Däremot finns det några stenar du kan vända på.

De som leder sina organisationer utifrån starka värderingar vet hur oerhört kraftfullt det kan vara. Den formen av ledarskap kräver också en del av sina utövare. Samtidigt betalar ansträngningen igen sig mångdubbelt eftersom den ger mer utrymme för utveckling, snarare än hårdare kontroller.

Som ledare kan du aldrig skapa rutiner och riktlinjer för alla situationer. Om du försöker riskerar du att dränka medarbetarna i information de ändå aldrig kommer att använda. Så vad skulle hända om de i nya situationer vet att de förväntas fatta beslut utifrån de gemensamma värderingarna?

En organisation där värderingen är att göra saker tillsammans skapar lösningar där medarbetarna hjälps åt. Där de vänder sig till varandra för att allt bättre kunna möta kundens behov.

Anledningen till att värderingsstyrningen kräver mycket av dig som ledare är att hela organisationen måste bryta ner värderingarna och prata ihop sig om dem. Varje medarbetare måste ha fått chansen att fundera på vad värderingarna konkret betyder för den i dess dagliga arbete. Därefter blir din uppgift att se till att det blir en naturlig del av jobbet att prata om vad ni anser vara rätt sak att göra utifrån värderingarna.

Fundera därför på hur du vill att medarbetarna ska ledas eftersom det sätter tonen för din ledarstil, företagskulturen och kundupplevelsen. I slutänden är det här vad som avgör om vi är hjälpsamma för att reglementet säger det, eller för att vi på riktigt tycker att det är rätt väg att gå.

När du leder med hjälp av värderingar betyder det att människor
– vet vad som förväntas av dem.
– förstår vad som är rätt även i ovana situationer.
– känner att det de gör är rätt.
– även förstår varför ni måste göra saker på det här viset.

Fundera på

  • Vilka värderingar har din organisation?
  • Vad gör ni konkret som bevisar det för kunderna och varandra?
  • Vad tänker dina nuvarande och tidigare medarbetare om dig som ledare och om företaget?
  • Vad säger dina kunder, leverantörer och samarbetspartners om er när ni inte hör dem?
  • Vilken bild skulle du vilja att de har?

Vill du veta mer?

Framsidan av boken Människor till låns, av Henrik HeslykDet du har läst är ett utdrag från boken Människor till låns. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.