Hur hittar du paustillfällen?

Vill du bli lugn och stilla pladdret i din hjärna? Behöver du få energi av din paus? Hur får du till det i vardagen?

Ta en spontandans i köket. Vrid upp volymen högt, blunda och bara dansa loss. Jodå, du kan! Fuldans är också en dans som får kroppen att må bra.

Skriv PAUSA på några postit-lappar. Sätt lappar på datorn, i kalendern eller i pappershögen du ska avverka under dagen. Du kan också sätta en lapp i kylen, badrumsskåpet eller på andra platser där du vet att du tittar några gånger om dagen. Gör en kort andningsövning när du ser lapparna.

Bestäm med en kompis att ni messar varandra ordet pausa då och då.

Ibland är allt som krävs något litet

Här kommer ett tips för att hitta tillbaka till fokuset och lugnet i en annars kanske stressig vardag.

En kvinna som jag coachade jobbade som butikschef på ett stort företag. Hon gick fort upp i varv på jobbet och kände hur tålamodet och samarbetsförmågan med medarbetarna blev sämre på grund av det. Det som blev skillnaden för henne var att lära sig andas medvetet.

Tillsammans gick vi igenom olika andningsövningar och gjorde en rutin som passade in i kvinnans jobbvardag. Varje gång hon gick från butiken till lagret, vilket hon gjorde många gånger under en arbetsdag, skulle hon sänka axlarna, blunda och andas tre djupa andetag.

Det blev en rutin som fungerade för henne och som gjorde stor skillnad. Hon blev lugnare och trevligare mot kollegorna och kunderna. Ändå hann hon allt hon skulle under dagen utan att stressa.

Vilket litet steg kan du ta för att göra din vardag bättre?

Att vara tacksam för de små sakerna

Under en period i livet var jag väldigt sjuk. Jag hade besvärliga epileptiska anfall som berodde på en hjärntumör. Tumören i sig var något som fick mig ur balans och jag hade stundtals väldigt svårt att se något ljus alls i tillvaron. Eftersom jag kunde ha 20–40 anfall per dygn tog även dessa mycket kraft och energi. Det gav mig många nya insikter att lära mig jobba med tacksamhet.

Jag bestämde mig för att se varje situation som unik. Jag kände tacksamhet över att jag kunde äta fil med flingor på morgonen. Jag kunde svälja, känna vad det smakade och jag blev mätt. Det gav mig kickar till att fortsätta vara tacksam över många andra vardagliga saker.

Jag blev inte frisk av det, men det fick mig att känna mig som en person som tog makten över mitt liv och tog vara på det. En dag i taget.

Välkomna även det som gör ont

Det handlar om att försöka acceptera verkligheten, tankar och känslor som de är – även om du känner dig sårad eller övergiven och vill fly från det som gör ont.

Att acceptera handlar inte om att ge upp, godkänna eller uppmuntra det som är negativt. Att acceptera innebär att konstatera att verkligheten ser ut precis som den gör, oavsett vad du vill, tycker eller önskar dig. Att acceptera innebär också att du står ut med den inre och yttre verkligheten utan att undvika, fly eller förtränga den.

Först när du har accepterat verkligheten som den är kan du göra en förändring.

Prova att stanna upp och välkomna dina tankar och känslor. I och med att du accepterar dem upphör en maktkamp inom dig. Du blir medveten om vad du kan acceptera och förändra, och släpper taget om det som du inte kan förändra. Du lär dig att se skillnaden.

Du kan styra dina tankar – du kan medvetet välja vad du vill förändra.

Vad i livet skulle du behöva acceptera och förändra eller acceptera och släppa taget om?


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Pausa – en handbok om återhämtning, av Ulrika Borén

Det du har läst är ett utdrag från boken Pausa – en handbok om återhämtning. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.